2030-ra az A4 és A6 modellekből is kidobja az Audi a belső égésű motorokat

Kámány Andrea újságíró
Közzétéve:
2021-01-26, 12:14

A német gyártó tervei szerint az évtized végére az A4 és A6 modellek kizárólag elektromos hajtással lennének jelen a piacon.

Az Audi AG vezérigazgatója, Markus Duesmann szerint az A4 és A6 modellekre teljes elektromosítás vár a jövőben, a belső égésű motorok kivezetésére azonban 2030-ig biztosan nem kerül majd sor. Duesmann elmondása szerint a két modell következő generációja 2022-2023-ra várható, és a termékpaletta vegyesen fogja tartalmazni mindkét hajtásláncot, az elektromosított és a belső égésű verziókat is.

Az új dizájnt illetően az eddigi információk és renderképek arra utalnak, hogy evolúciós frissítést kapnak majd, sokkal élesebb vonalakkal, de a jól felismerhető tipikus Audis elemek maradnak.

A 2022-es Audi A4 látványterve
A 2022-es Audi A4 látványterve

Az Audi főnöke nem a plug-in hibridekben látja a jövőt, elavult technikának tekinti, és nem hiszi, hogy a kormányok népszerűsíteni fogják ezeket a hajtásláncokat. Úgy véli, a vállalat számára nagyon fontos a tisztán elektromos hajtásra való gyors áttérés, ennek ellenére azért az új A4 és A6 esetében lenne elérhető plug-in hibrid modell is.

A 2022-es Audi A4 látványterve hátulról
A 2022-es Audi A4 látványterve, hátulról

Mindeközben az Audi gőzerővel dolgozik az úgynevezett Artemis projekten is, ami nem más, mint egy olyan új kezdeményezés, amely drámai módon felgyorsíthatja az önvezető autóipar fejlődését. A vezérigazgató elmondása szerint ez a koncepció nem a felsőbb kategóriában akar megjelenni, nem akar az A8 vagy a Q7 fölé kerülni, sokkal inkább egy elérhetőbb terméket szeretnénk. Az önvezető Artemis EV gyártásba legkorábban csak 2024-ben érkezik meg, de egy koncepcióváltozat idén ősszel debütál a frankfurti eseményt felváltó Müncheni Autószalonon.

Az Audi Alex Hitzingert bízta meg az Artemis Projekt létrehozásával. Ő korábban a Volkswagen csoport autonóm vezetési rendszereinek fejlesztési vezetője volt, és dolgozott az Apple elektromos autóipari programjában is. Hitzinger munkája révén tehát elképzelhető lesz, hogy az új önvezető koncepció tartalmazni fog pár élvonalbeli elektronikai újítást.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
Audi Q8 Competiton 60 TFSIe szemből
2020. október 14.
Két elektromosított kivitel is érkezik az ingolstadti SUV flotta zászlóshajójából.

További hírek