Az Aston Martin ebben az évben visszatér a Forma–1-be, Sebastian Vettel és Lance Stroll révén gyűjtögetheti majd a pontokat a márka nevét viselő istálló, a pilótapáros természetesen a hétvégi, szezonnyitó Bahreini Nagydíjon is részt vesz. Az Aston Martin adja a sorozat új orvosi és biztonsági autóját is, utóbbinak utcai változata is lesz, amiről most rántotta le a leplet a brit autógyártó.

Aston Martin Vantage F1 Edition

Az Aston Martin Vantage F1 Edition szinte teljesen megegyezik a Száguldó Cirkusz új biztonsági kocsijával, a villogóberendezés és a speciális matricák persze nem kerülnek fel rá. A modell (mely kupé és kabrió formában is elérhető a vásárlók számára) ugyanazzal a négyliteres, biturbó V8-as AMG benzinmotorral van szerelve, mint az új Safety Car. A sima Vantage 510 lóerős, ehhez képest a Vantage F1 Edition 535 lóerővel és 685 Nm-es nyomatékkal követel magának helyet a piacon.

Aston Martin Vantage F1 Edition

Aston Martin Vantage F1 Edition

A biztonsági autóból több fejlesztést is átemeltek a mérnökök az utcai verzióba, ezek többek között a kormányzást, a felfüggesztést és a nyolcfokozatú automata váltót is érintik. A karosszéria is meg lett erősítve az autó merevségének javítása érdekében. A méretes hátsó szárny nagy sebességnél 200 kilogrammos extra leszorítóerőt biztosít. Az alap Vantage 20 colos felnikkel rendelkezik, az F1 Edition 21 colos felniket kapott, ez is különbség a két modell között.

Az F1 új biztonsági autója és az Aston Martin Vantage F1 Edition egy képen
Az F1 új biztonsági autója (balra) és az Aston Martin Vantage F1 Edition egy képen

Az újdonság már előrendelhető, májusban pedig elvileg át is lehet majd venni a legközelebbi márkakereskedésben. A sportautó 162 000 dollárba, aktuális árfolyamon számítva 50 millió forintba kerül. Aki át akarja élni a közutakon, hogy milyen jó dolga van Bernd Mayländernek a biztonsági autóban ülve, annak ennyi pénzt kell félretennie a vásárlásra.

Az F1 előző biztonsági autója egy Mercedes volt, ha érdekel a márka, akkor minden bizonnyal ez a bemutató is elnyeri a tetszésedet: