2023. augusztus 09. | 09:38

Svédországban komolyan veszik a törésteszteket és azok eredményeit, így nem sajnálják sokszor valós körülmények között sem tesztelni az autókat.

A legtöbb autógyártónak van valamilyen általános jellemzője, ami miatt népszerű tud maradni és többet nyújt, mint egy másik. A Volvo esetében ilyen a biztonság, ezért már hosszú évtizedek óta nagyon komolyan veszik a műfajt.

Hogy ezt elérjék, minél speciálisabb és életszerűbb tesztekre van szükség. Ezeket nem csak a Volvo végzi el, hiszen másoknak is fontos a biztonság az utakon. Ezért a svéd Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) szervezet is komoly teszteknek vetik alá az autókat.

Ez hasonló, mint az EuroNCAP, tehát összetörik az autókat különböző, életszerű eseményeken alapuló szimulációkkal és megnézik, hogy az miként reagál. Azon belül is, hogy az autóban utazókat milyen erőhatások érik és hogyan, illetve ezek ellen mit tesz az autó aktív és passzív biztonsága.

Nemrég felkerült egy videó arról, hogy miként is tesztelik a Volvo nagyméretű SUV-ját, az XC90-et. A laboratóriumi tesztek igen hasonlóak, mint az EuroNCAP esetében, hiszen van teljes és átfedéses frontális ütközés, valamint oldalütközés is.

Az izgalmas részlet, amire sokan felkapták a fejüket, az az, amikor megforgatták az autót az oldalán. Ez szintén egy elég életszerű körülmény, ha az ember nagyobb tempónál balesetet szenved egy ilyen magas építésű autóval.

Azt viszont nem feltétlen értem, miért van mindenki meglepődve ezeken a teszteken. Hiszen a Mercedes már a '80-as évek végén és a '90-es évek elején is csinált ilyen teszteket a legendás W124-esen.

Ott nem csak frontális és átfedéses karambol, illetve oldalütközés vizsgálat volt a terítéken, de ugyanígy megforgatták az autót az oldalán. De emellett megnyomták hátulról, mint egy ráfutásos balesetben és még az A-oszlopaira is ráejtették egy bizonyos magasságból.

Volvo