Elkészült Trump elnöki limuzinja

Közzétéve:
2018-09-26, 15:48

A páncélozott járműnek 2017 januárjában kellett volna elkészülnie, ám csúszott a projekt

Amikor egy nagyhatalmi ország elnöke vagy, akkor némi szerencsével sokan szeretnek, ám jó eséllyel még többen utálnak. Éppen ezért a különböző elnököket különböző módon próbálják megvédeni az utazások során. Ennek egyik leghatásosabb módja, a durván páncélozott utazó limuzin. Nincs ez másként az USA elnökénél sem, Donald Trumpnál.

Donald Trump elnöki Cadillac limuzinja

A jelenlegi amerikai elnöknek 2013 óta készült a speciális limuzin, de nem tudták tartani a 2017 januári határidőt, így eddig Obama „levetett tragacsával” kellett járnia. Egy 15,8 millió dolláros (4,3 milliárd forint) szerződés keretében a General Motors készítette el a páncélozott autót. Biztonsági okokból a konstrukció részleteit nem hozták nyilvánosságra. Hosszú ideje ez az első vezetői limuzin Amerikában, melyet nem az elnökké avatáskor mutattak be.

Az amerikai elnökök a ’80-as évek óta járnak Cadillacekkel. Azonban George W. Bush elnökségekor változás lépett be, hiszen azóta az egyedi tervezésű járművek teherautó platformra épülnek. Az előzőhöz hasonlóan az Escalade-re hajaz az új limuzin formaterve, a legnagyobb változás, hogy nincs oldalüveg a B és C oszlopok közt. Ennek egyszerű oka van: a páncélozott fém sokkal könnyebb, mint a ballisztikus üveg.

Az eddigi elnöki limókban versenyautó stílusú Halon tűzoltó rendszer, kevlár erősítésű defekttűrő abroncsok, fegyverekkel és védőfelszereléssel teli csomagtartó és oxigénellátó-rendszer is volt gáztámadás esetére. Természetesen magas színvonalú elsősegély csomag, és az elnök vércsoportjának megfelelő hűtött vérutánpótlás is helyet kapott az elnöki Cadillacekben. Ennyit valószínűleg Trump autója is tud, de talán még többet is. Akkor lehet igazán észrevenni, milyen szintű bunker egy ilyen guruló tank, amikor kiszáll belőle az utasa, és látszódik a fél méter körüli ajtóvastagság.

Vladimir Putin elnöki limuzinja

Az orosz Vladimir Putin is nemrég vette át az elnöki autóját, melyből - Trumpéval ellentétben – készül egy civil verzió is. Alighanem nagy piacra talál majd Oroszországban. A kínaiak elnöke, Xi Jinping is nemsokára saját gyártású járművében utazik majd, hiszen a FAW-csoport feltámasztja a Hongqi márkát, melyben a korábbi Rolls-Royce tervező, Giles Taylor is dolgozik.

Kapcsolódó írások

1966 Lincoln Continental, fekete 2+2 kupé, ültetett
2018. október 26.
Most végre megtudhatod, melyik autók voltak az amerikai autógyártás történetének legtermetesebb példányai
Porsche 989-es négyajtós prototípus
2018. november 16.
A négyajtós Porsche hallatán ösztönösen a 2009-ben debütált Panamerára gondolsz, jogosan. De már harminc éve is létezett egy prototípus, hasonló koncepcióval!
Maserati Quattroporte harmadik és ötödik generációja
2019. február 01.
Az olaszok leginkább egzotikus sportautóikról váltak híressé és ismertté a szakmában, de ha engem kérdeztek a Maserati limuzinjai is megérnek egy misét… 
2019. március 21.
Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket