2023. július 11. | 10:16

A Tesla tulajdonosa azt jósolta, hogy rövidesen nagy lépést tehetnek a projektben és mindenki mást megelőznek.

Napjainkban ott tartunk, hogy néhány autógyártó kifejezetten törekszik az önvezetésre. Ehhez viszont mesterséges intelligenciára van szükség, amely képes mérlegelni és döntéseket hozni minden helyzetben.

Hiszen a közúton közlekedve a vezetésnek csak egy része a szabályok betartása, de sok a váratlan körülmény is. Eddig jellemzően itt véreztek el a félig-meddig önvezető rendszerek.

Elon Musk szerint ennek viszont hamarosan vége. Legalábbis nemrég bejelentette a Sanghajban megrendezett Mesterséges Inetelligencia Világkonferencián, hogy a Tesla közel van a 4-es szintű önvezetéshez, de talán még az 5-öshöz is.

Ami a Tesla helyzetét illeti ebben a szakaszban, úgy gondolom, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy emberi felügyelet nélkül teljes önvezetést érjünk el. Ez csak spekuláció, de úgy gondolom, hogy elérjük a teljes önvezetést, talán azt, amit négyesnek neveznének. Vagy öt, azt hiszem, még idén.

Erről Elon Musk beszélt a konferencián, bár azzal, hogy hozzátette: spekuláció, egy kicsit ingatagnak érződik állítása. Elmondása szerint mégis fokozottan törekednek arra, hogy még idén összehozzanak valami nagy dobást.

Ez a szintű önvezetés azért is lenne nagy szó, mert más gyártók még bőven nem tartanak itt. A Mercedes például nemrég bejelentette, hogy új S-osztály és EQS modelljeiben 2024-től elérhető lesz a 3-as szintű önvezetés Amerikában, mert ott ezt a jogi környezet lehetővé teszi.

Ha Musknak igaza is lesz és tényleg eljutnak az ilyen fokú önvezetéshez, az még nem jelenti azt, hogy azonnal utcára is vihetik. Az Amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) elég szigorú ilyen téren és az utcára engedést hosszas tesztek előzik meg.

A négyes szintű önvezetés egyébként azt jelenti, hogy az autó teljes mértékben képes önállóan közlekedni, nem igényel emberi felügyeletet, de adott esetben beavatkozhat a sofőr, mert van rá lehetősége (van kormány, pedálok stb). Az ötös szintű önvezető autókban elvileg már kormány sem lesz.

Theo Wargo/ Wiremalge/ Getty Images