Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
-1 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Érdekes szabadalmat nyújtott be a Volkswagen

2022. március 09. | 13:35

Életjelet adott magáról a cég kreatív osztálya.

A Volkswagen egy új szabadalmat jelentett be, amelynek lényege, hogy az autón elhelyezett emblémák és szövegek addig láthatatlanok maradnak, amíg fel nem forrósodik a környezetük.

Ez lehet a projektorlámpa néven ismert stilisztikai funkció következő lépcsőfoka. Ezek a kis fényforrások általában az oldalsó tükör alatt helyezkednek el, és az autó nevét vagy logóját vetítik a földre sötétedés után. Gyakorlati hasznuk is van, ugyanis megvilágítják a pocsolyákat, így a sofőr lába nem ázik el a járműből való ki- beszálláskor.

A Volkswagen által kitalált felületi elem a jármű motorháztetejére kerül, amely annál jobban láthatóvá válik, minél jobban felforrósodik az autó. A Német Szabadalmi és Védjegyhivatalhoz benyújtott szabadalom szerint a rendszer működéséhez egy sík felületet és egy hőforrás kell. A felületi elemet a sík felület a motorháztető mindkét oldalán elhelyezik, a hőforrást a napfény mellett a járó motor biztosítja.

A CarBuzz elképzelése szerint valami ilyesmire gondolhattak a VW-nél:

A felületi elem egy speciális festékrétegnek tűnik, amely a hőre reagál. Ezt a szokásos fényezési folyamat részeként viszik fel, de a megfelelő körülmények között másképp reagál, mint a normál festék. Alapvetően bármilyen sima felületre felvihető, tehát a tetőn, az ajtókon és a sárvédőn is megjelenhet. A szabadalom mellé csatolt leírás szerint csak a belső égésű motorral szerelt járművek esetén alkalmazható, mivel egy belső hőforrásra is szüksége van. Ez arra enged következtetni, hogy valószínűleg inkább a haszongépjárművek között terjedhet el, semmint a személygépkocsikon, hiszen a Volkswagen is az elektromos autózásban látja a jövőt.

A szabadalmi dokumentumok szerint márkalogókat, márkaneveket, mintákat, grafikákat és reklámokat képes megjeleníteni a szabadalom. Így a motorháztető vagy bármilyen más sík felület lényegében reklámfelületté alakítható. A felgyülemlett hő bármikor képes felmelegíteni a felületi elemet, más szóval a logó vagy reklám télen is megjelenhet.

Maradt volna dízel: Škoda Kodiaq RS 2.0 TSI 2022 - Teszt A Toyota visszahozza a kézi váltót a Suprába, Japánban

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!