Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A VW az ukrán helyzet miatt kénytelen ideiglenesen leállítani két németországi gyárát

2022. március 01. | 09:23

Az orosz invázió következtében leállt az Ukrajnában gyártott kábelkötegek szállítása.

A Volkswagen ezen a héten leállítja a termelést két németországi elektromosautó-gyárban, miután Ukrajna orosz inváziója zavart okozott az alkatrészek ellátásában. Ez érinti a VW-csoport MEB platformjára épülő VW, Audi és Cupra kompakt akkumulátoros villanyautók gyártását. A német vállalat keddtől péntekig állítja le a termelést a zwickaui üzemében, a drezdai gyárában pedig szerdától péntekig – közölte a VW szóvivője az Automotive News Europe hírportállal.

A konszern közleményéből kiderül, hogy a Volkswagen-csoport globális beszállítói hálózatában, amely több mint 40 ezer céget foglal magában, található néhány nyugat-ukrajnai beszállító is. A régió jelenlegi helyzete miatt azonban fennakadások léphetnek fel az ellátási láncban. Többek között az Ukrajnában gyártott elektromos kábelkötegek szállítása is leállt.

Volkswagen ID.3 gyártása

A zwickaui gyár a VW ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4 etron és Cupra Born elektromos autók gyártásáért felelős, míg Drezdában ID.3-ak készülnek. Zwickau jelenleg a Volkswagen legfontosabb európai elektromosjármű-gyártó létesítménye, ahol napi szinten nagyságrendileg 1200 darab Audi, Cupra és VW villanyautó készül.

Herbert Diess, a VW-csoport vezérigazgatója pénteken elmondta, hogy a német cég egy külön munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata, hogy felmérje, milyen lehetséges következményei lehetnek a vállalatra nézve az orosz-ukrán háborúnak.

A cég jelenleg is azon dolgozik, hogy megbirkózzon a globális chiphiány termelésre gyakorolt hatásával. Különösen a wolfsburgi üzemében, ahol legkeresettebb modellje, a Volkswagen Golf is készül. Tavaly a tervezettnél mintegy 330 ezerrel kevesebb kocsi készült Wolfsburgban, ami 1958 óta a leggyengébb eredménynek számít.

Megvan a 2022-es Év Autója-díj nyertese A háború miatt a járműipari szereplők sorban fordítanak hátat az orosz piacnak

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!