2023. március 06. | 12:54

Olyan festékrétegeket hordanának fel az autókra, amelyekről egy perc alatt eltüntethetnénk a kellemetlen karcokat.

Aki egy kicsit vigyáz értékeire és igényes magára, az odafigyel autója külalakjára is. Nem csak arról van itt szó, hogy amikor koszos, akkor lemossa.

Hanem lehetőleg kerüli a karcokat, sérüléseket és ha nem biztos egy parkolásban, akkor inkább kiszáll felmérni a terepet. Ez sajnos vagy nem mindig jön össze, vagy nem rajtunk múlik a dolog.

Könnyedén bekövetkezik egy sérülés önhibánkon kívül is, vagy akár a terepjáróknál rengeteg a hajszálkarc, amiket az apró karosszériát végigsimító ágak hagynak maguk után. De fényeztetni meg drága és eladásnál mennyivel több esély van egy szép külsővel eladni a járművet.

Erre a problémára talált ki a Toyota egy új technológiát, aminek az alapját a hámozható fényezés adja. Persze nem krumplihámozóval kell majd nekiesni autónknak, elég lesz egyszerűen csak lehántani egy réteget, mint a banánnál.

Ehhez egy különleges fényezési technológiát alkalmaznának. A lényege, hogy a színréteg felett helyezkedne el több átlátszó vagy akár szintén színes réteg, amelyeket egy kis mókolással le lehetne rántani. Alatta pedig szintén egy makulátlan autó várna.

A Toyota elképzelése szerint ezt a bevonatot rétegenként hordanák fel egy olyan anyagból, amely száradás után erős és rugalmas tud maradni. Ezzel garantálnák azt is, hogy a különböző rétegek nem olvadnak vagy ragadnak össze és könnyedén lejönne a karcos réteg a fényezésről.

Tehát az ötlet és az elmélet már megvan, de a konkrét megvalósítás még nem biztos, hogy megszületett, mivel a technológiát a Toyota csak nemrég adta be az amerikai szabadalmi hivatalba. Innen talált rá a Carbuzz magazin is, akik nemrég a Ford villanyautós újítását is innen szedték elő.

Ha az ötlet meg is valósul, az azért lehet jó, mert akár egy több éves autót is könnyebben eladhatunk újszerű fényezéssel. Ha a technikára odafigyelünk, gondozzuk és vigyázunk rá, akkor a fényezésről pillanatok alatt eltüntetve a kavicsfelverődéseket vagy hajszálkarcokat, azonnal egy szinte új autót tudunk meghirdetni.

Erős Márk/ Alapjárat