2020. november 30. | 09:32

Habár az egyterű gyártását megszüntetik, egy SUV veszi át a helyét a román márka kínálatában.

Annak ellenére, hogy 2019-ben a CarSalesBase adatai szerint közel 29 ezer példányt értékesítettek Európában a Dacia Lodgy családi egyterűből, a gyártó mégis kifuttatja a kínálatból. A modell egyébként Magyarországon is rendkívül népszerű volt kedvező árának és a családi támogatásnak köszönhetően. Toronymagasan vezette az egyterűek eladási statisztikáit a Datahouse adatai szerint, hiszen 2019-ben 2254, 2020 első tíz hónapjában pedig 3319 példány talált gazdára idehaza.

Az egyelőre RJI kódnéven emlegetett 7 üléses Dacia SUV arra a CMF-B platfomra épül majd, amelyen a Renault Clio, a Captur és a Nissan Juke is alapszik. A Dacia modelljei közül a friss Logan és Sandero modelleket alakították ki erre az architektúrára. A Dacia új családi autójához feltehetően hosszabb tengelytávot és nagyobb hátsó túlnyúlást alkalmaznak majd a fent említett modelleknél annak érdekében, hogy valódi hétülésesként funkcionálhasson.

Ami a motorizáltságot illeti, az SUV kínálatában az 1,0 TCe 100 és 120 lovas, valamint az 1,3 TCe 140 és 160 lóerős kivitele szerepelhet, utóbbit pedig egy 12 voltos mild-hibrid rendszerrel támogatnak majd meg a hírek szerint. Feltehetően LPG kivitel is elérhető lesz, hiszen ez is egy népszerű rendszer ebben a kategóriában.

Technikai téren az automata vészfékező, a holttérfigyelő és az elektronikus kézifék is várhatóan a kínálatban szerepel majd. Míg az Európába szánt Lodgy Marokkóban készült, addig az új (még el nem nevezett) SUV összeszerelését Romániában tervezik megvalósítani. Az hobbiterepjáró bemutatója 2021 nyarára várható.

Amennyiben érdekel a Dacia jelenlegi SUV modellje, nézd meg ezt a bemutatót! Ha a videó nem indulna el, megtekintheted YouTube csatornánkon is.