2019. július 04. | 13:12

A 7 üléses kivitel megvásárlásához az állami támogatás is igényelhető.

A tesztautót a Duna Autó biztosította.

A Lodgy tipikusan olyan modell, amelynek használata vagy megvásárlása előtt alapos önvizsgálatot kell tartani. Olyan embereknek készül ugyanis ez a típus, akik képesek reálisan tekinteni egy 7 üléses egyterűre, melynek alapára 3,5 millió forintról indul. És hogy mi kell a ráhangolódáshoz? Le kell ülni az embernek az autó mellé, és behunyt szemmel elmormolni párszor a következőket: nem számít, hogy sorjás a kilincs, ez egy hatalmas helyet kínáló jármű alacsony áron olyanoknak, akik olcsón szeretnének közlekedni, nem pedig puccosan. Ha mindezt sikerül végrehajtani, akkor már nem érhet senkit meglepetés az autóba ülve, egyből világossá válik az, hogy hogyan sikerült ilyen alacsonyan tartani a Lodgy árát.

Dacia Lodgy Teszt - Alapjárat

A gyártó nagyobbik egyterűje 2012-től fut, mely 2016-ban átesett egy ráncfelvarráson. Az öt és hétüléses kivitelben is elérhető Lodgy-nak kicsit átformálták az orrát, a frissített hűtőmaszk sokkal fiatalosabbnak hat, ráadásul illeszkedik a gyártó többi modelljéhez. A lökhárító is módosult, mely ezen a Stepway felszereltségű modellen egy ezüstös betétet is kapott, ráadásul a fekete burkolatokkal igyekeztek terepes beütést kölcsönözni az autónak.

Dacia Lodgy - klasszikus hasábforma

Nehéz egy ilyen kategóriájú egyterűből izgalmas járgányt faragni, hiszen a funkcionalitás nagyon fontos tényező ebben az esetben. A hatalmas felületeket az autó oldalán nem egyszerű megtörni, a gyakorlatilag függőleges farrészen pedig egy elég megosztó lámpatest kapott helyet. A 16 colos kerekek elég kicsik egy ekkora kasztni alá, ám a menetkomfortra mindenképp jó hatással vannak. Ami pedig a felniket illeti, okos olcsósító megoldás a könnyűfémnek álcázott acél kerék. Messziről nehéz kiszúrni a különbséget, csak közelről megtapogatva derül ki, hogy műanyag dísztárcsáról van szó, így legalább nem kell úgy félteni, mint egy alufelnit.

Dacia Lodgy Teszt - Alapjárat

Dacia Lodgy – nem csak papíron hét személyes

A beltér formavilága sincs túlgondolva, a felhasznált anyagok minősége pedig itt a legfájóbb. Mindenhol kopogós műanyag fogad, ami pedig mozogni tud, az valószínűleg mozog is. Az ülések formázottsága hozza az átlagot, a kárpitozás viszont izzasztó műszálas anyagból készült. A jó oldalát nézve viszont egyszerűen takaríthatók a burkolati elemek, a középkonzol pedig könnyen áttekinthető. Azt viszont már a költségcsökkentésre sem lehet fogni, hogy az italtartókban maximum egy kisebb kávéspohár áll meg stabilan, továbbá az ajtózsebek sem elég tágasak egy másfél literes palacknak.

Dacia Lodgy Teszt - Alapjárat

A helykínálat azonban tényleg megfelelő, a második sorban három felnőtt is elfér, a leghátsó két ülésen sincs ez másként. Az Isofix-rendszernek köszönhetően pedig három babaszék is könnyen behelyezhető. A csomagtér 7 üléssel 207 liter, öttel 827, a középső sort is felhajtva pedig 2,6 köbméter. A leghátsó két ülés könnyen kiszerelhető, súlyuk sem túl nagy, így gyorsan mozgathatók.

Dacia Lodgy Teszt - Alapjárat

Ami a technikát illeti, a műszerfalon sok a Renault elem, a szellőzők, a műszeregység és a zongoralakkal körülvett 7 colos kijelző is ismerős lehet a francia modellekből. Az érintőképernyő nem csúcskategória, de a funkcióját ellátja. Telefontükrözésre is képes, és a navigáció sem rosszabb a vártnál. A tesztautóban tolatókamera is volt, mely hasznos extra egy ekkora járműnél. A start-stop gombja a két első ülés között van a kézifékkar alatt, melyért elég nagyot kell nyújtózni, ha a sofőr ki akarja kapcsolni ezt a funkciót.

Dacia Lodgy – ésszerű motorkínálat

A tesztautóban a már jól ismert 1.5-ös dCi gázolajos dolgozott, mely elfogadhatóan mozgatja az 1,3 tonna körüli kasztnit. A 115 lóerő nyilván nem teszi sportautóvá, de a nyomaték megfelelőnek mondható nyugodt vezetési stílushoz. Még hat személlyel is korrekt módon lehet vele haladni, a 130-as pályatempót erőlködés nélkül tartja. A hozzákapcsolt hatfokozatú manuális váltó nem kifejezetten precíz szerkezet, de legalább nem akadozik. A gyors váltásokat ugyan nem szereti, ám a kiosztása megfelelően hosszú, így alacsony tud maradni a fogyasztás. Amely egyébként nem túl visszafogott vezetési stílussal és hat személlyel sem ment 5,4 liter fölé, ami egy ekkora autónál jó értéknek számít.

Dacia Lodgy Teszt - Alapjárat

A Lodgy kérhető még az 1,3-as TCe turbós benzinmotor 100 és 130 lóerős kivitelével, melyeket szintén hatgangos váltóval kínálja a gyártó. A palettán eddig szerepelt még egy 1,6 literes szívómotor is, ám azt 2019 júliusában kifuttatja a Dacia a hírek szerint.

Dacia Lodgy – nyugodt utazásra késztet

A vezethetőségről szintén nehéz érdekességet mondani, egy egyterű nem a kanyarvadászatra termett. Az elöl MacPherson, hátul torziós keresztrudas „H” alakú futómű megfelelően teszi a dolgát, nem túl rázós, ám nem is félelmet keltően billegős a Lodgy. Az utolsó sorban ülve azért kicsit pattog az ember, ezzel együtt kell élni. A fékhatás megfelelő, az egyébként jó fogású kormány érzéketlensége pedig nem szembetűnő egy ilyen környezetben.  A szélzaj meglepően alacsony volt, ehhez a nem túlzottan nagy tükrök is hozzájárultak. A motor hangszigetelése közepes, mondjuk egy dízelt nehéz 100 százalékosan elcsendesíteni.

Dacia Lodgy Teszt - Alapjárat

Dacia Lodgy ár és összegezve

Összességében elmondható, hogy ennyi helyet ennyi pénzért nem lehet máshol kapni. Az öt üléses Lodgy alapára a kifutó szívóbenzinnel 3,05 millió, ám a valódi belépőmodell innentől a 100 lovas turbómotor lesz 3,6 milliótól. A legolcsóbb 7 üléses kivitel 3,5 millió a készlet erejéig az 1,6-os motorral, utána az 1,3-as turbós következik 3,8 millióért. A családtámogatási kedvezmény is igényelhető ehhez a modellhez, mellyel nagyjából 2 millió környékén hazavihető a 7 üléses Lodgy, ráadásul a Dacia további kedvezményeket adhat. Ez pedig verhetetlen ajánlat, amennyiben tényleg a helykínálat a legfontosabb szempont. A tesztelt verzió ára a majdnem legmagasabb Stepway felszereltséggel 5 millió forint volt, mely tekintettel arra, hogy olyan sok extrát nem tartalmaz, kicsit soknak mondható az autó puritánságát figyelembe véve. Éppen ezért szerintem egy megfelelően átgondolt konfigurációval lehet igazán jó vétel a Dacia egyterűje, mely komoly tényező a családi autók piacán.

Dacia Lodgy Blue dCi 115 S&S Stepway (2019)

 • Lökettérfogat: 1461 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/8
 • Max. teljesítmény: 115 LE (85 kW) 3750/perc
 • Max. fortgatónyomaték: 260 Nm 2000/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4498/1751/1683 mm
 • Tengelytáv: 2810 mm
 • Saját tömeg: 1313 kg
 • Városi fogyasztás: 4,4 l
 • Országúti fogyasztás: 3,8 l
 • Vegyes fogyasztás: 5,4 l
 • Tesztfogyasztás: 5,4 l
 • CO2 kibocsátás: 106 g/km
 • Végsebesség: 185 km/h
 • 0-100: 11 s