2022. január 06. | 15:03

A dél-koreai cég elképesztő víziót vázolt fel az emberek előtt.

A Hyundai a robotokban és a metaverzumban látja a jövőt, és ez bizony nem április elsejei tréfa. Ha valósággá válik a most felvázolt koncepció, akkor a jövőben alaposan megváltozhat az autózás, a mindennapjainkról már nem is beszélve.

A cég a 2022-es CES-en osztotta meg az elképzeléseit, a Hyundai nem titkoltan úttörő szerepet szán a robotikának mind a való világban, mind a metaverzumban. Itt térjünk ki egy pillanatra az utóbbira, hiszen az most még egy megfoghatatlan dolog, így sokaknak lehet nem is mond semmit első hallásra.

Futurisztikus jövőkoncepció
Fotó: Hyundai

A metaverzum több különböző virtuális teret egyesít, lehetővé téve, hogy az emberek a 3D-s terekben úgy verődjenek össze, járjanak munkába vagy iskolába, hogy közben nem lépnek ki a lakásukból. Ebben a világban bármilyen avatár bőrébe belebújhatunk, a koncepció ismerős lehet azok számára, akik olvasták a Ready Player One című könyvet, vagy látták az abból táplálkozó filmet.

A Hyundai biztos benne, hogy a metaverzum jelentős szerepet fog játszani a jövőben. Jelenleg ehhez a videójátékok állnak a legközelebb, gondoljunk csak a multiplayer játékmódokra. Plusz a VR (virtuális valóság) technológia is elkezdett szépen fejlődni, tehát van alapja ennek az álomnak. A koreai cég úgy érzi, hogy a robotika jelentheti a kapcsot, az átjáróházat a valóság és a metaverzum között.

Kerekeken guruló robot
Fotó: Hyundai

Ezt a következő példával szemléltették: képzeljük el, hogy valakiben feltámad a honvágy. Enyhíthetne a lelki fájdalmán azzal, hogy belép a metaverzumba, ahol egy robotavatár segítségével bejárhatja az otthonát és találkozhat a szeretteivel. Ezt továbbgondolva elénk tárulhat az a kép, ahogy egy szakértő távolról megjavít valamilyen készüléket egy autógyárban – ehhez a hosszú repülőút helyet csak be kéne lépnie a metaverzumba.

A Hyundai feltette a kérdést: az autó belsejét miért ne lehetne a különböző feladatokhoz igazítani? Az autonóm járművekben például át lehetne alakítani az utasteret tárgyalóteremmé, ez csak egy példa a sok variáció közül.

A gyártó az új moduljait is bemutatta Las Vegasban. A PnD lényegében egy moduláris platform, amely egyetlen kerékkel rendelkezik, amelyet egy villanymotor hajt. Az érzékelőknek és a LiDarnak köszönhetően önállóan képes közlekedni, a koncepció lényege, hogy mozgásba hozzák az élettelen tárgyakat is. A PnD segítségével akár bőröndöket is lehetne mozgatni a szállodában.

Robotizált jövőkép
Fotó: Hyundai

„Az eljövendő világban nem a dolgaidat fogod mozgatni - azok fognak mozogni körülötted” – nyilatkozta Dong Jin Hyun, a Hyundai alelnöke.

A DnL modul a közlekedés rugalmasságát segítheti elő, ami jól jöhet, ha valóban elterjednek az autonóm futárjárművek. A MoBED egységek személyzettel és személyzet nélkül is működhetnek, ha az olvasottakat összeadjuk, akkor tényleg elénk tárulhat egy nagyon futurisztikus jövőkép.