Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Jöhetnek a 100%-ban újrahasznosított anyagokból készülő abroncsok?

2023. február 18. | 09:21

Az eljárás során a gumi mellett növényi alapú anyagokat és újrahasznosított műanyagot is bevetnének.

2050-től 100 százalékban újrahasznosított anyagokból készülő abroncsokat gyártana a Continental. A multinacionális nagyvállalat a gumi mellett növényi forrásból táplálkozna az eljárás során – lássuk, pontosan miről is van szó.

A természetes gumi alapanyag egy különleges fából származik, ez továbbra is kulcsfontosságú eleme lesz az abroncsgyártásnak. Talán soha nem hittük volna, hogy a gyermekláncfű és az autóipar valaha találkozni fognak, a Continental tervei szerint mindenesetre ebből a növényből is lehet alapanyagforrás.

A hagyományos gyártási folyamatban szilícium-dioxidot is használnak, ennek a tapadási teljesítmény kialakítása során van kiemelten fontos szerepe. A kvarchomokból kinyert növényi alapú olaj lehet a helyettesítője ennek az alkotóelemnek. A Continental a rizsfeldolgozásból megmaradt rizskorpát alkalmazná erre a célra, hiszen utóbbi a gyártás során kevesebb energiát emészt fel.

A Continental már a tavalyi évtől bevonta az újrahasznosított műanyagpalackokat a gyártási eljárásba. A palackok méretétől függően 9-15 darabot is felhasználhatnak egy gumiabroncshoz. A Continental szerint hatékonyabb ebből a forrásból beszerezni a szükséges mennyiségű poliésztert. Emellett a régi abroncsok újrahasznosítását is alkalmazzák, a gyártó ezt egy nagyon kifinomult folyamatnak nevezi, mely során elválasztják egymástól a különböző alkotóelemeket.

A modern gumigyártásban az abroncsok 15-20 százaléka már fenntartható forrásból származó alapanyagokból készül, a Continental célja, hogy az arány szépen lassan elérje a 100 százalékot.

„A Continental lesz fenntarthatóság szempontjából a leghaladóbb szellemű gyártó az iparágban. Legkésőbb 2050-re szeretnénk kizárólag újrahasznosított anyagokból készült gumikat gyártani. Az innovációs kapacitásunknak köszönhetően új, fenntarthatóbb távlatokat nyithatunk meg” – fogalmazott Claus Petschick, a Continental fenntarthatóságért felelős vezetője.

Depositphotos
Más autóját vezettem írásbeli megállapodás nélkül, megbüntethet a rendőr? Ezres, háromhengeres Skoda Scalát vennék, rossz ötlet?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!