2023. július 13. | 11:56

Minden gyártónak kihívás lehet, hogy az új szigorított normákat neki kell teljesítenie először, de a Nio két autója probléma nélkül hozta az 5 csillagot.

Az EuroNCAP vizsgálja az Európában forgalomba kerülő autók biztonsági szintjét és nullától 5-ig értékeli, csillagozza őket. Minél több a csillag, annál jobb, persze ezekért meg kell dolgozni.

Főleg, hogy folyamatosan szigorítják a biztonságtechnikai előírásokat, így a gyártóknak is mindig egyre nehezebb dolga van. Ez akkor igaz különösen, amikor éppen bevezetik az új szabványt és mindenki ismeretlenül áll bele a dologba.

Idén a kínai Nio volt az első, amely szerencsét próbálhatott ez EuroNCAP tesztjén. Ez egy rakás újítást behozott a szigorítások mellett. Már nem csak a falnak ütik neki szemből az autókat, de karambolt is szimulálnak másik járművel.

Emellett pedig nem csak oszlopnak küldik neki az autót, de kereszteződésben történő baleset lehetőségét is szimulálják. Így hát sok irányból megtörik az autókat, mire szüleik egy végeredmény és egy értékelés, amely a Nionak kifejezetten jó lett.

Először a márka egy kényelmes nagy szedánját, az ET5-öt, majd utána szintén egy nagytestű SUV-jukat, az EL7-et küldték neki a teszteknek. Mind a kettő remekül szerepelt mind a felnőtt-, mind a gyermekvédelem terén, ha a belül utazókat nézzük.

Előbbi esetében az ET5 például 96 százalékos eredményt ért el, míg utóbbiak védelmében is 85-öt, ami jónak mondható. Ráadásul nem csak a kisebb, 75 kWh-s, de a 100 kWh-s akkumulátorral szerelt változat is jól szerepelt a teszteken.

A másik terület, ahol különösen jól szerepeltek a Nio új modelljei, az a biztonsági elektronikák világa. Hiszen a legtöbb esetben sikerült elkerülnie a balesetet az autónak, megfelelően kezelte az éles helyzeteket.

Az EuroNCAP szerint a szigorodó biztonsági normák jó hatással vannak a piacra, hiszen a gyártók így kénytelenek egyre biztonságosabb és fejlettebb autókat gyártani. Az más kérdés, hogy emiatt az autók az alap árképző tételek mellett is folyamatosan drágulnak és lassan elérhetetlenek az átlagos ember számára.

EuroNCAP