2020 decemberében a Hyundai felvásárolta a Boston Dynamics nevű vállalatot, melynek egyik legjelentősebb terméke Spot, a robotkutya. A szolgálatkész négylábút többek között a Ford amerikai gyárában, illetve a New York-i tűzoltóállomáson is alkalmazzák. A friss hírek szerint Spot a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően minden eddiginél hatékonyabban láthatja el feladatát.

A robotkutya jobb minőségű érzékelőket, új tabletes irányítópanelt, és gyorsabb okostöltőt is kapott a fejlesztőktől. Spot az öt darab kamerának köszönhetően immár színesben láthatja a világot – mondjuk ez nem igazán a robotnak, hanem a kezelőszemélyzetnek lehet hasznos. A gyorsabb töltőnek köszönhetően mindössze egyórányi töltési időre van szükség.

A fent említett helyszínek mellett a Hyundai egy koreai Kia gyár biztonságát is ugyanilyen robotkutyával kívánta javítani. A robot egy beépített hőkamerával és egy háromdimenziós fényérzékelővel pásztázza a környezetét, majd mesterséges intelligencia segítségével felméri a helyzetet, majd szükség esetén értesíti a biztonsági szolgálatot. Ugatnia azonban nem kell, a vészjelzést egy weboldalon keresztül továbbítja az illetékeseknek.

A lenti videóban látható, ahogy egy munkás próbál barátkozni négylábú segítőtársával. A felvétel második feléből kiderül, hogy Spot akár a Dancing with the Stars televíziós műsor következő évadjában is szerepelhetne, könnyed és légies táncmozdulataival. Azért elsősorban nem ez lesz a feladata, ennél sokkal fontosabb biztonsági riasztások leadására is kiképezték.

Nyitókép: Hyundai Newsroom