péntek - 2022. december 02.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Robotkutyával javítanák egy Kia gyár biztonságát Dél-Koreában

2021. szeptember 20. | 22:43

A négylábú robot mesterséges intelligencia segítségével felméri a helyzetet, majd értesíti a biztonsági szolgálatot a problémáról.

A Hyundai Motor Group pénteken mutatta be új, négylábú, őrzővédő robotját, mely a tervek szerint a Kia egyik dél-koreai gyáregységében teljesít majd szolgálatot. A robotkutya éjszaka fog járőrözni a telephelyen, tűzveszélyes helyzetek, nyitott ajtók, lehetséges betolakodók, vagy egyéb biztonsági problémák után kutatva.

A robot egy beépített hőkamerával és egy háromdimenziós fényérzékelővel pásztázza a környezetét, majd mesterséges intelligencia segítségével felméri a helyzetet, majd szükség esetén értesíti a biztonsági szolgálatot. Ugatnia azonban nem kell, a vészjelzést egy weboldalon keresztül továbbítja az illetékeseknek.

Ahogy azt tavaly decemberben az Alapjáraton is olvashattad, a Hyundai felvásárolta a robotgyártásra szakosodott Boston Dynamics nevű céget, akik a Ford michigani gyárában alkalmazott robotkutyákat is megalkották.

„A Factory Safety Service Robot az első közös projektünk a Boston Dynamics szakembereivel. A robotkutya a késő éjszakai őrjáratokat fogja támogatni, hogy biztonságosabb környezetet teremthessünk a dolgozók számára” – mondta Dong Dzsin-Hjun, a Hyundai Motor Group robotikai laboratóriumának vezetője.

A robotkutyáról készült felvételen látszik, ahogy a sárga-fekete, őrzővédő jószág bejárja a gyártóterület üres csarnokait, folyosóit, ahol ellenőrzi a berendezéseket, figyeli az esetleges túlmelegedésre utaló jeleket, észreveszi, ha valahol nyitva marad egy ajtó. A járőrtevékenység észleléseit az irányítószobából folyamatosan figyelemmel követik, szükség esetén pedig távolról be is tudnak avatkozni.

„A négylábú robot képes olyan szűk helyekre beférni, valamint olyan területeket feltérképezni, ahová emberi erővel és szemmel nehéz lenne eljutni” – áll a koreai autógyártó közleményében.

A Hyundai Motor Group a következő generációs közlekedés szempontjából kulcsfontosságú robotika és mesterséges intelligencia területére is komoly hangsúlyt fektet. Idén februárban bemutattak egy Tiger névre keresztelt, négylábú robotkoncepciót, melyet extrém terepen történő áruszállításra terveztek.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!