2023. augusztus 28. | 15:04

A Citroën egy új modellsorozatot szeretne elindítani, amellyel kifejezetten a lakóbuszok kedvelőit célozzák majd.

Épp most zajlik Németországban a 2023-as Caravan Salon, a rendezvény, ahol a gyártók a legújabb lakóautóikat mutatják be a nagyközönségnek. Itt kapott nem kis fényt az egyik legkirályabb retró koncepció is a Citroën jóvoltából.

Volt nekik ugyanis az 1940-es évektől kezdődően egy legendás kisbuszuk Type H néven, amely ma is közkedvelt veterán jármű vagy Food Truck alapanyag. Ezt idézi most vissza a legújabb Type Holiday koncepció, amely alapjaiban egy jól ismert és közkedvelt SpaceTourer modell.

Az autó megkapta az 1980-ig gyártott legendás kisbusz jellegzetes, hullámos oldallemezeit és nagy kerek lámpáit, ám ezt mind modern formában. Kellően futurisztikus és egyben retró lett az összkép, amiért egyébként a buszépítő és karosszériagyártó, olasz Caselani cég a felelős.

A busz kapott egy kinyitható tetőt is, amelyet feltolva a plafonon képződik egy francia ágy, illetve egy ugyanilyen kialakítható alul is az egészen hátratolt ülésekből. Ezek egyébként menet közben rendes, biztonsági övvel ellátott ülések, így az autó nem csak éjszaka, de menet közben is négyszemélyes.

A beltérben helyet kapott egy rakás okos tároló, lámpák és fűtés-hűtés is, illetve egy kis konyha minden tartozékával. Az első üléseket 180 fokban meg lehet fordítani, hogy a hátsó ülésekkel együtt egy középen kinyitható asztal felé nézzenek.

A Type Holidays bár kívülről retró, belülről egy nagyon modern kisbusz, ám hogy mennyire, arról pontos részleteket nem közölt a gyártó. Nem ismerjük az autó belső specifikációit és az sem biztos, hogy a típus valaha túljut a koncepció formán.

Annyit viszont elárult a gyártó, hogy ez egy új széria beharangozója, amely kifejezetten a lakóautó-rajongóknak szól majd. A rendezvényen a Type Holiday mellett egyébként olyan izgalmas újdonságok is megjelennek, mint az új Ford Transit Nugget és a Volkswagen T7 California Concept.

Citroën