A parkolást és a villanyautók töltését is megkönnyíti a magyar startup

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2021-02-16, 14:26

A Parkl rövid idő alatt is komoly eredményeket tudott felmutatni az e-mobilitási piacon.

Parkolással foglalkozó cégként a Parkl 2019-ben 30 töltőállomást és 53 aktív töltőpontot üzemeltetett, ez a szám aztán a négyszeresére nőtt – mindössze egy év alatt. Az ingyenes parkolás ugyan kiesést jelentett a vállalkozásnak, e-mobilitásban viszont komoly eredményt ért el: a magyar startup üzemelteti az ország jelenleg legnagyobb elektromos töltőszigetét, Budapesten.

Töltőpontok a Múzeum Mélygarázsban

Az elektromos autók számának növekedése a kisebb startupok szolgáltatásainak fejlődését is magával hozta, eddig felderítetlen lehetőségeket hordozva magában. Az érintésmentes okosparkolásról ismert cég rövid időn belül jelentős eredményeket tudott elérni az e-mobilitási piacon: jelenleg 113 töltőállomást, 200 töltőpontot üzemeltet Magyarország különböző pontjain, célja pedig, hogy a parkolás mellett az elektromos töltést is egyszerűbbé, kényelmesebbé tegye a digitalizáció segítségével.

A Parkl a fővároson kívül több más vidéki nagyvárosban (pl. Nyíregyházán, Győrben és Székesfehérváron) is kiterjedt töltőhálózatot alakított ki irodaházak és plázák parkolóiban, a cég jelentős számú nyilvános töltőpontot üzemeltet az országban. A Parkl a magyar startup-ok között ezzel az első, a teljes szektort nézve pedig a negyedik helyen áll a versenyben, lefedve a teljes piac kb. 10 százalékát.

Parkl applikáció

A Parkl eddigi sikertörténetének hátterében az áll, hogy amellett, hogy a parkolás és töltés egy felületen működik, könnyen tudják integrálni a rendszerükbe a legkülönfélébb márkájú e-töltőket is, ezáltal lehetővé tudják tenni a saját applikációjukon keresztüli töltéskezelést, a töltőpont kereséstől a fizetésig. A desztinációs töltés lényege, hogy olyan helyeken teszik elérhetővé a töltőpontokat, ahol a villanyautósok várhatóan több időt terveznek eltölteni (szállodák, bevásárlóközpontok stb.) a töltés ideje alatt pedig - az autót teljes biztonságban tudva - kényelmesen tudják teendőiket intézni.

2020 decemberében került átadásra a Liget Budapest keretein belül megvalósuló Múzeum Mélygarázs a Városligetben, ahol a Parkl applikációval 24 töltőpont használható (20 db 22 kW-os AC és 4 db 90 kW-os DC töltőpont), ezzel az ország legnagyobb villanyautó-töltőszigete vált elérhetővé. Az applikáció használatával a töltés, az okosparkolás (a sorompó automatikus felnyílásával) és a telefonnal hívható lifthasználat is elérhető.

Parkl alkalmazás

Az előrejelzések és tendenciák pedig azt mutatják, hogy pár év múlva hazánkban is hasonlóan magas igény lesz az elektromos autózás, és ebből kifolyólag az elektromos töltés iránt. A Múzeum Mélygarázsban található töltősziget átadásának célja az volt, hogy mind a jelen, mind a jövő igényeire koncentrálva tudják biztosítani azokat a szolgáltatásokat, amiket az e-mobilitás fejlődése megkövetel.

Parkl

Kapcsolódó írások

2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
Minden új Volvóban lesz elektromos hajtás
2017. július 06.
A svédek sem maradhatnak ki az ígérgetésből: csatasorba állítják a Polestart is, hogy 2019 után már minden Volvóban legyen villanymotor

További hírek