péntek - 2023. szeptember 29.
14.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A svédek felfedezése durván felpörgetheti a villanyautó-gyártást

2023. január 13. | 08:48

Az állami tulajdonban levő LKAB nevű vállalat tett bejelentést.

Európa legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyére bukkantak Svédországban, közölte az LKAB vállalat. Az ország északi részén található Kiruna térségében 1 millió tonnányi ritkaföldfém-oxidot találtak.

Jelenleg az  európai régió többnyire importra szorul ezen alapanyagok tekintetében, ami azért is fontos kérdés, mert a villanyautók gyártásához elengedhetetlenek a ritkaföldfémek.

Az Európai Bizottság jelenleg ezen alapanyagokat tartja a régió legkritikusabb erőforrásának, hiszen a ritkaföldfémek legnagyobb hányadát az Ázsiában bányásszák, azon belül is Kínában leginkább.

Az persze igaz, hogy még sok idő, mire a svédeknél a kitermelés megindul, de az elektromos autók szempontjából ez mindenképpen jelentős bejelentésnek számít. Még idén be szeretnék nyújtani a hasznosítási koncessziós tervet Svédországban, de a kitermelés megkezdésének leghamarabbi időpontját 10-15 évre saccolják.

Bonyolult folyamat engedélyeztetni egy ilyen bánya létrehozását, Magyarországhoz képest ott komolyabban veszik a környezetvédelmi előírásokat, hiszen egy ekkora rendszernek jelentős ráhatása van például a környék vízhálózatára.

Erik Jonsson, a Svédországi Geológiai Szolgálat Ásványi Erőforrások Tanszékének vezető geológusa szerint Európának jelenleg nincs teljes kapacitása a ritkaföldfémek feldolgozására és a közbenső termékek előállítására.

Mindeközben a legutóbbi kormányinfón nem kommentálták azt, hogy a Debrecenben épülő akkumulátorfólia-gyár tulajdonosai ellen a kínai hatóságok nyomozást indítottak. Egy másik potenciális debreceni beruházás a CATL akkugyára, amely ellen a helyiek hevesen tiltakoznak, a környezetvédelmi hatástanulmány hitelességét megkérdőjelezve.

Depositphotos
Szemléletes videón mutatja be a Magyar Közút, mi a baj a nappali menetfényekkel Faramuci KRESZ-szabály a település végét jelző táblánál: szabályt szegne ez az autós?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!