Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Színváltós autót mutatott be a BMW

2023. október 30. | 14:57

Az i Vision DEE karosszériája akár 32 szín megelevenítésére is képes.

Hazánkban először Debrecenben tekinthető meg élőben a BMW i Vision DEE, amely a vállalat második tanulmányautója a NEUE KLASSE felé vezető úton. A bajor prémiumgyártó 2025-ben vezeti be új járműkoncepcióját: a tisztán elektromos NEUE KLASSE szériába tartozó első modellek a világon elsőként a BMW Group jelen pillanatban építés alatt álló debreceni gyárában készülnek majd.

A BMW Group jövője egyszerre elektromos, újrahasznosítható és digitális, melyet a cégcsoport három tanulmányautója testesít meg külön-külön, egyedi tulajdonságai által. E három alappillér digitális aspektusát a Debrecenben most megtekinthető BMW i Vision DEE tanulmányautó mutatta be.

Az i Vision DEE tanulmányautó a Las Vegasban megrendezett 2023-as CES kiállításon (Consumer Electronics Show) mutatkozott be először. A futurisztikus, középkategóriás limuzint végletekig leegyszerűsített formanyelv mentén álmodták meg a tervezők. A „DEE” típusnév a „Digital Emotional Experience” rövidítése, amely tükrözi a tanulmányautó célkitűzését: létrehozni a valaha volt legszorosabb kapcsolatot az ember és az autó között.  A gyártó szerint a jövő digitális funkciói ugyanis messze túlmutatnak a ma ismert hangvezérlésen és vezetést támogató rendszereken.

A bajorok által elképzelt Head Up kijelző például a szélvédő teljes területére ki fog terjedni, ráadásul 2025-től ez az innováció az új modellgeneráció tagjaiban elérhetővé válik, ám ez nem minden. A BMW a színváltó karosszéria forradalmi E Ink technológiáját is továbbfejlesztette: a fekete-fehér árnyalatai mellett az i Vision DEE tanulmányautó karosszériája már akár 32 szín megelevenítésére is képes (korábban csak a fekete különböző árnyalatait tudta megjeleníteni)

Papp László, Debrecen polgármestere a tanulmányautó bemutatásakor elmondta, hogy a BMW tradíciókra építve hoz létre valami egészen újat az autózásban, ez pedig hasonlít ahhoz, ami a városban is zajlik: hagyományokra építve egy teljesen új korszak nyílik. A polgármester szerint azzal, hogy 2018-ban a vállalat úgy döntött, Debrecenben építi fel új európai gyárát, „valóban egy új korszak kezdődött”, amely akkor válik igazán kézzel foghatóvá, amikor „majd legördülnek az első járművek a gyártósorról”.

Az 560 focipályányi területen épülő debreceni gyárról már több cikket is írtunk. Legutóbb például arról, hogy kizárólag zöld energiával fog működni a termelés, ami egy ekkora létesítménynél igen nagy dolog.

A BMW Group a nyár folyamán már elhozta az az első i Visiont, a Circular tanulmányautót is, amely 100%-ban újrahasznosított és 100%-ban újrahasznosítható anyagok felhasználásával készült, ezzel a vállalatcsoport akkor a hosszabb távon fenntartható személyes mobilitás jövőjébe adott betekintést. Szerkesztőségünkhöz az iX xDrive50e tesztautó képében már megérkezett egyszer a jövő a BMW-től.

BMW
Elütött egy biciklist pár forintért a figyelmetlen nő – VIDEÓ Gambling and Its Hidden Power to Improve Your Relationship With People

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!