A Tesla a napokban tette közzé honlapján az új modelljeire vonatkozó frissített, vagyis megnövelt hatótávját. Ennek köszönhetően a kaliforniai gyártó flottája átlagosan 41,5 kilométerrel lesz képes többet megtenni egyetlen feltöltéssel. Ez összességében 7 százalékos fejlődést jelent pusztán a kód módosításának köszönhetően.

Ráadásul az amerikai villanyautó-gyártó legújabb szoftvercsomagja révén még csak új modellt sem kell vásárolnunk ahhoz, hogy élvezhessük a nagyobb hatótávval járó előnyöket. Feltéve, hogy a megfelelő kocsiban ülünk. Első körben a már az utakon lévő Model Y-okat érinti a változás. A növekedés pontos mértékéről nem áll rendelkezésre információ, ám a felhasználói visszajelzések alapján az elektromos crossover hatótávja a frissítés révén pariba került a vadonatúj, szalon Model Y-nal. Vagyis a Long Range kivitel esetében egy feltöltéssel nagyjából 525 kilométer, míg a Performance változatnál 488 kilométer megtételére van lehetőségünk. Előbbi 3,2, utóbbi pedig 4,1 százalékos gyarapodást jelent.

Tesla Model Y hátulról, menet közben, naplementében

A javulás a gyártó legújabb szoftverfrissítésének eredménye, amely a „a motorok és a klímarendszer hatékonyságát növeli.” – olvasható a Tesla által kiadott hivatalos közleményben. Ebből egyúttal arra lehet következtetni, hogy a Model 3-mal kapcsolatban emlegetett „hatékonysági csomag” esetében is a szoftveres megoldások játsszák majd a főszerepet és nem a hardverben kell majd keresni a változásokat. 

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a Model Y-ban most debütáló új frissítések a Tesla többi, már az utakon lévő autójában is megjelennek-e, vagy a megnövelt hatótávot egyelőre csak a villany SUV tulajdonosai élvezhetik.

A kaliforniai gyártó legutóbb 2019-ben, szintén szoftveres megoldásokkal növelte meg a hatótávot. Igaz, azokat a változtatásokat csak bizonyos Modell 3 kivitelek esetében tette elérhetővé, az egy töltéssel megtehető táv pedig mintegy 25 kilométerrel javult. Ennek ellenére, ezek bár apró, de fontos fejlesztések, hiszen a minél jobb energiahatékonyság és a hatótáv kulcsfontosságú tényezőknek számítanak az elektromos autók egyre erősödő versenyében. Különösen akkor, amikor olyan modellekkel bővül a paletta, mint a Volkswagen ID.3, vagy a Model S legfőbb riválisának kikiáltott Lucid Air.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Mudri Dániel készséggel áll rendelkezésedre telefonon vagy e-mailben (+36-20-366-3447, daniel.mudri@mahzrt.hu).