2024. január 03. | 17:09

Akinek a Rimac márkanév a világrekordokat és a villámgyors elektromos horvát sportkocsit jelenti, nem gondol rosszra, hamarosan azonban egy más területen is igyekszik sikereket elérni a cég.

Mintha Connor McGregor papnak állna, úgy vált profilt a Rimac. Pontosabban kiegészíti portfólióját.

Az elektromobilitásban szinte minden dinamizmussal kapcsolatos rekordot megdöntött már Mate Rimac cége, amivel kivívta a Volkswagen érdemét is. Így került sor a Bugatti és a Rimac márkák házasságára még 2021-ben.

Ezúttal azonban nem egy közös fejlesztésű szupersportkocsiról számolunk be, hanem a horvát gyártó új terjeszkedéséről. A Rimac ugyanis a robotaxik felé nyit.

Bár egyelőre nem sok információ látott napvilágot, a Kia által is támogatott Project 3 Mobility égisze alatt számíthatunk hatékony, sofőr nélküli elektromos járművekre. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az első hivatásos taxik két év múlva állhatnak szolgálatba, addig még azonban sok a teendő.

Az első működő példányok néhány hónap múlva jelenhetnek meg, ezekkel indul majd a hosszadalmas tesztelés. Magát, a saját fejlesztésű önvezető képességet egyébként már Renault Espace-ok segítségével tesztelte a Rimac, így nem lesz minden teljesen új számukra.

Ha sikerrel vesznek minden akadályt, először Horvátországban láthatunk majd belőlük hivatásos járműveket, majd Németország és az Egyesült Királyság velé szeretne nyitni a cég, hisz ezek tartoznak Európa legnagyobb taxis államai közé. Később azonban több európai és közel-keleti nagyváros – így akár Budapest – is céltáblává válhat.

A vállalat vezére szerint az elektromos robotaxi projektnek köszönhetően csökkenhet a környezetterhelés és a dugók száma, miközben sokat javulhat az infrastruktúra és logisztika. Az autók mellett töltő- és parkolóhálózat kiépítésére is gondolt a cég, így ezek is a terjeszkedés részei lesznek. Érdekes, hogy eközben nemrég Kalifornia államban a Cruise nevű cég autóit épp nemrég tiltották el az önvezetéstől az erre vonatkozó biztonsági aggályok miatt.

Rimac