Teljesen önálló autókkal jelentkezhet a BMW M divíziója

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-06-22, 12:04

Felmerült, hogy a BMW M részlege – a Mercedes-AMG-hez hasonlóan – teljesen saját gyártású autókkal jelentkezik a közeljövőben.

A BMW M részlege tanulmányozza annak lehetőségét, hogy az anyavállalat BMW modelljeitől független, saját gyártású autókat is gyártson a jövőben. Ismét. A BMW Motorsport GmbH 1972-ben azzal a céllal jött létre, hogy önállóan felügyelje és irányítsa az akkoriban sikeresen teljesítő versenyprogramokat.

Ahogy telt az idő és a dolgok állása változott, úgy tolódott el a vállalat tevékenysége a BMW modellek sportosításának irányába. De mielőtt ez megtörtént, készítettek egy saját fejlesztésű, teljesen önálló modellt. Ez volt a legendás szupersportautó, a BMW M1. Az autót egy 3,5 literes soros 6 hengeres motor hajtotta egy 5 sebességes ZF váltón keresztül. 273 lóerejéből 260 km/h-ás végsebességre futotta, amivel akkoriban a Porschék, Ferrarik és Lamborghinik méltó ellenfelének számított. Az M1 volt az egyetlen középmotoros sportautó a márka portfóliójában egészen a 2014-ben bemutatott BMW i8 hibridig.

BMW M1
A BMW M1 1978 és 81 között készült, mindössze 453 darab készült a szuperautóból, ezért ez a modell számít az egyik legritkább BMW-nek

Az autó szellemiségét a BMW nem örökítette tovább, azaz nem készítettek később szuperautót sem a márkánál, sem pedig az M részlegnél. 2008-ban aztán felcsillant a remény, hogy ismét készülhet egy új sportkocsi. Az eredeti M1 bemutatásának 30. évfordulójára építettek egy koncepcióautót. Középmotoros felépítése és Giorgetto Giugiaro által megálmodott megjelenése is az elődre hajazott, de sajnos a sportkocsi sosem került gyártásba, koncepcióautó státuszán nem jutott túl. Később a BMW beismerte, hogy sosem gondolta komolyan az M1 felélesztését, az autó kizárólag egy megemlékezés és tisztelgés volt a legendás előd előtt.

BMW M1 Homage
A BMW annyira nem gondolta komolyan a BMW M1 felélesztését, hogy se belső teret nem terveztek hozzá, és még csak papíron sem létezett arról elképzelés, hogy milyen motor és erőátviteli rendszer mobilizálná az autót

„Vizsgáljuk, milyen M-modellek lehetnének teljesen önálló autók. Jelenleg több koncepcióautónk is fejlesztés alatt áll és szívesen építenénk egy hiperautót is. De miután egy nagy cég része vagyunk, csak olyan dolgokba kezdhetünk bele, amelyek gazdaságilag beleférnek és relevánsak az anyavállalat szempontjából is” – nyilatkozta az M részleg vezetője, Markus Flasch.

Az, hogy a téma felmerült elsősorban annak köszönhető, hogy a legfőbb rivális, a Mercedes-AMG is készít önálló autókat (pl. Mercedes-AMG GT és GT 4 door). Ráadásul hamarosan megérkezik a több, mint 1000 lóerősnek ígérkező Mercedes-AMG One hiperautó is. Konkrét információk az M divízió saját autóiról még nincsenek, miután a projektek nagyon korai stádiumban vannak még. Egy biztos, a BMW M GmbH 2022-ben fogja ünnepelni 50. évfordulóját, nem kockáztatok nagyot, ha azt mondom, hogy valami nagy durranásra készülnek. Akármi is lesz, a vállalat szekere nagyon fut, több mint 1 millió autót adnak el évente és a BMW M Power az egyik legjobban csengő márkanév az autózás világában.

BMW-t vásárolnál? Nézz körül a Pannonhandel.eu weboldalán! Keresd a Pannonhandel Zrt. munkatársait (+36 20 262 22 62, [email protected]) bizalommal, és kérj ajánlatot a számodra megfelelő BMW modellre!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Címkék:

Kapcsolódó írások

McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2018-as Suzuki Vitara elölről
2018. október 23.
Több jeles magyar képviselője is volt az autóiparnak világszerte az idők során, mára pedig számos nagyvállalat van jelen az ország különböző térségeiben.

További hírek