A nagyközönség körülbelül egy évvel ezelőtt, a 2017-es Frankfurti Autószalonon csodálhatta meg először a Mercedes-AMG, F1 ihlette koprodukcióját. A modell azóta is intenzív fejlesztés alatt állt Brixwothban, sok száz órányi fékpados tesztelést és finomhangolást követően végre kihozták a prototípusokat közútra.

Mercedes-AMG Project One prototípus versenypályán

A Millbrook Proving Ground egy kanyarokkal, emelkedőkkel teletűzdelt tesztpálya, ami arra szolgál, hogy a lehető legkeményebben megkínozza az oda tévedő szerencsétlen járműveket, és megmutassa, hogy mely pontokon kell még tovább csiszolni. Egyébként itt forgatták a Casino Royale híres üldözőjelenetét, amikor Mr. Bond tetőre rakta az Aston Martinját. Na, kéremszépen ezen a helyen kapták lencsevégre a Project One-t.

Mercedes-AMG Project One álcázva, tesztelés közben

Külön figyelmet fordítottak álcázásra, a németek megaautója pszichedelikus „terepmintát” kapott, bár a Mercedes állítása szerint elég nehéz titokban tartaniuk, mivel az 1,6-os Formula-1 mintára épített, akár 11 ezres percenkénti fordulatra is képes egység nem éppen csendes. Valószínűleg a környező települések már hallották a magas C-t kivágó motor adta szimfóniát. Nehéz konkrétat mondani, de a képek alapján többé-kevésbé megegyezik a Frankfurtban bemutatott verzióval, bár szerintem biztos lesz olyan újdonság, amire senki nem számít.

Mercedes-AMG Project One tesztelés közben, álcázva, hátulról

A Mercedes-AMG a bemutatáskor csínján bántak az információk szivárogtatásával, egyelőre annyit tudni, hogy belsőégésű V6-os turbómotor és a hibridrendszer kombinált teljesítménye várhatóan 1000 lóerő körül fog alakulni, a 0-200-as sprinthez mindössze 6 másodpercre lesz szüksége. Végsebessége is tiszteletre méltó, a 350 km/h-s értékkel, de várhatóan nem egyenes pályán, hanem inkább a kanyarokban fogja kifejteni áldásos hatását a pihekönnyű karosszéria és a F1-es aerodinamika.

Mercedes-AMG Project One tesztelés közben a Millbrook Proving Groundon

A jövőben szinte biztos, hogy közúton is ki fogják próbálni a Project One-t, a szerencsés autórajongók így láthatják és hallhatják majd a világ egyik, ha nem a legkeményebb utcai versenyautóját!