2019. július 16. | 19:25

Ismerkedj meg a legvagányabb autó tuning stílusokkal és tuning trendekkel!

Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóság elég mostohán bánik az autó tuningolással, hiszen a legtöbb, nem gyárilag átalakított autó forgalomba engedése igencsak kétséges. Ennek ellenére a magyar tuning közösség él és virágzik, amit az AMTS, vagyis Automobil & Tuning Showra kilátogató több tízezer ember is igazol.

A tuning népszerűsége azt indokolná, hogy a magyar autós hírportálok már mindent megírtak a különféle tuning stílusirányzatokról, ez azonban nincs így. A legnépszerűbb hazai irányzatokról ad egy jó áttekintést a Fanatic Garage blogposztja (a Cult és azon belül az OEM irányzatot, aztán a JDM stílust, továbbá a Hellaflusht és annak alváltozatait vesézi ki a bejegyzés). Ezen kívül a TotalCar cikkét érdemes elolvasni, amely az osztrák és német tuning stílust hasonlítja össze.

Magukról az autó tuning stílusirányzatokról nem találtam az interneten egy összefoglaló, minden irányzatra kiterjedő írást. Még a magyar Wikipédián is csak egy igencsak hiányos áttekintésre bukkanhatsz, amely a tuning fajtáiról szól.

Az alábbiakban rövid leírásokat adok az autó tuning stílusokról. ahol lehet, linkelve a részletesebb leírással szolgáló Alapjárat-cikket is. Talán kollégáim kedvet kapnak, és folytatják a megkezdett sorozatot!

Autó tuning stílusok

Bosozoku: ez a japánok által kitalált stílus lowrider karosszériára, harsány színekre és az extrém méretű kipufogókra és spoilekre alapoz. Bővebben a Bosozoku tuning stílusról.

Cal look (Kaliforniai kinézet): A klasszikus Volkswagen Bogár 60-as évekbeli kaliforniai megjelenésére hajazó stílus, amelyet élénk színek, és mélyebb első felfüggesztés jellemez.

Dél-londoni stílus: az 50-es és 70-es évek közötti brit Fordok finom módosításai, süllyesztett megoldással, pasztell színvilággal, és 13 colos Lotus Cortina acél kerekekkel, esetleg RS, Minilite vagy Revolution magnézium ötvözetű kerekekkel. Ezekbe az autókba gyakran tuningolt Ford Kent vagy Pinto motorok kerültek.

Drag stílus: gyorsulásra módosított autók.

Drift stílus: driftelésre tervezett autók.

Dub vagy donk: extrém nagy, 20” feletti kerekek, csúcskatgegóriás hi-fi rendszerek, színes fényezés, kiemelt futómű, egyedi belterek. Sok afro-amerikai rapper hódol ennek a stílusnak. Bővebben a Dub tuning stílusról.

Egyedi (custom) autó stílus: kiállításokra épített autók.

Euro style: letisztult és minimalista stílus, ahol az autókról a felesleges díszítéseket és paneleket eltávolítják.

Hot rod: régi vagy klasszikus, elsősorban a 30-as és 40-es évekből származó amerikai autók, hatalmas motorral a nagyobb sebességért. Az 50-es, 60-as évek amerikai munkásosztály tinédzsereinek és autóbolond fiatal felnőtteinek a kedvence volt.

Import (JDM): olyan amerikai stílus, amely japán (néha európai) autók átalakításával foglalkozik.

A JDM jelentése Japanese Domestic Market, azaz japán belpiacos. Azokat az autókat nevezik JDM autónak, melyeket japánból importálnak egy idegen országba, USA, Európa stb. és autentikusan úgy hagyják, vagy olyanná alakítják ahogy azt a japánok tennék.

Lowrider: hidraulikára épülő stílus, amelyet Amerikába bevándorolt mexikói fiataloknak köszönhetünk. Bővebben a pattogó autókról.

Katonai stílus: autók, amelyek úgy néznek ki, mintha katonai célokra tervezték volna, esetleg egyéb szolgálati célokra.

Német stílus: A Volkswagen Bogár, 3-as típus vagy Karmann Ghia modelljeire épülő, ültetett és a késői Porsche magnézium ötvözetű kerekekkel ellátott, túraautó-hatású stílus. A jobb kormányzás és kanyarodás érdekében erősen módosított felfüggesztés és hajtáslánc jellemzi.

Raliautó: raliversenyekre épített autók.

Rat rod: a 40-es, 50-es, 60-as évek hot rodjainak befejezetlen vagy túlburjánoztatott (ilyet egyik tuner sem mond az tuti fix) erősen túlgondolt változatai; az eredeti hot rodokat néha imitálják, néha alaposan eltúlozzák.

Rice burner: a pejoratív elnevezés ázsiai, azon belül is főleg japán stílusú járművekre vonatkozik, amelyeken túlzott módosításokat vittek véghez, elsősorban túlméretezett és akár rosszul illeszkedő külső elemekkel.

Slab: a 80-as évekbeli Houston környékéről származik, amerikai vagy európai luxusautók alkotják az alapját. Drótkerekekkel, hangerő fókuszált hangrendszerrel és a csomagtartón neon elemekkel ellátott járgányokra gondolj.

Sleeper vagy Q-autó stílus: olyan magas teljesítményre képes autó, amelyet szerényebb, vagy szándékosan elhanyagolt külső mögé rejtenek.

Stanced: Ez a stílus leginkább az alacsony felfüggesztéssel rendelkező sport és személyautókhoz kapcsolódik. A másik fő paraméter a kerekek pozíciója, ami általában függ a keréktárcsa méretétől, és az ültetés mértékétől.

VIP stílus: a Bosozokuból leágazott, jakuzák által preferált stílus. Bővebben a VIP stílusról.

Ha van autótuninggal foglalkozó ismerősöd vagy szeretted, akit szeretnél meglepni tuning ajándékkal, akkor ajánlom figyelmedbe az Ajándék autó tuning című cikket, utána pedig a PremiumCarDesign.hu oldalt, ahol személyre szabott ajánlatot tudsz kérni.