Ha az ember besétál a Jaguarhoz és az F-Pace SVR-re, azaz a típus csúcsmodelljére éhezik, akkor egy kompresszorral lélegeztetett, 5,0 literes V8-as fenevadat fognak neki megrendelni. Az autó 550 lóerős és 681 Nm-es forgatónyomatékot mozgósít. Nem rossz, ennyi erővel azért már arrébb lehet állni. Persze tudjuk, hogy lóerőből sosem elég, ezért a Lister alaposan kezelésbe vette a modellt.

Lister Stealth SUV elölről
Nagyon jól áll a nagymacskának a fekete tónus, és persze az új lökhárítók és küszöbtoldatok

Mielőtt nekiláttak a munkálatoknak, bejelentették, hogy egyenesen a világ leggyorsabb szabadidő-autóját fogják elkészíteni. Utólag kiderült, hogy erről sajnos lecsúsztak, de nem sokkal. Az autó új motorvezérlést, új feltöltőt, új töltőlevegő hűtőt, új kipufogórendszert kapott, és persze a külsejét is megfazonírozták. Az eredmény magáért beszél, a mélyfekete bestia a pokol tüzéből meríti 666 lóerejét és 881 Nm-es nyomatékát.

Lister Stealth SUV oldalról
Nem hinném, hogy az erdei fakitermeléshez bárki is ezzel az autóval fog kijárni

Ami a menetteljesítményeket illeti, a tuning alapjául szolgáló Jaguar F-Pace SVR gyári állapotában is impozáns 4,3 másodperces százra gyorsulással és 283 km/órás végsebességgel büszkélkedhet. Erre tesz rá a Lister Stealth SUV még egy lapáttal: 3,6 másodpercet és 314 km/órát (!) tud felmutatni, ami jelentős javulás ám ezen a szinten. Ráadásul ezek jobb eredmények, mint a W12-es, 635 lóerős Bentley Bentayga Speed vonatkozó adatai. Amaz 3,9 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára és 306-tal képes száguldani.

Lister Stealth SUV hátulról
Hatalmas, 23 colos kerékgarnitúra jár az autóhoz, ami persze szintén fekete fényezésű

De még a földrengető Lamborghini Urus modellt is maga mögé utasítja, hiszen az a 650 lóerős, 4,0 literes V8 biturbó motorjával szintén 3,6 másodperces gyorsulásra, de „csupán” 305 km/órás végsebességre képes. Joggal hihették tehát az 1954-ben alapított brit autónemesítő cégnél, hogy az átalakított Jaguarjuk a világ leggyorsabb SUV-ja lesz. De benézték, mert a hamarosan érkező, 710 lóerős Dodge Durango SRT Hellcat fogja birtokolni ezt a megtisztelő címet, ráadásul gyorsulásban is jobb lesz a maga 3,5 másodperces idejével.

Lister Stealth SUV beltér
Naná, hogy a beltérben is a fekete uralkodik, a sportos hangulatot zöld cérnával elkészített varrás fokozza

Persze a Lister autójának sincs oka szégyenkezni, hiszen Európában mégiscsak ő lesz a leggyorsabb. Viszont a gyártás már nem lesz ilyen gyors, 2020-ban mindössze 100 példányt tudnak elkészíteni, így aki egy ilyen modellre vágyik, gyorsan kell cselekednie. Ára átszámolva 44 millió forint (hazai adók nélkül), ami körülbelül a BMW X6 M-Mercedes-AMG GLE 63 árszínvonala, tehát jóval olcsóbb, mint az említett és lekörözött Bentayga vagy az Urus.

Ha kedvet kaptál egy Jaguár SUV teszthez, tekintsd meg ezt a E-Pace videót! Amennyiben nem indulna el, ezen a linken nézheted meg.