2020. május 30. | 19:44

Rozi néniék 1989-ben vásárolták meg első nyugati autójukat, egy Ford Oriont, ami azóta is a család tulajdonában áll.

Gyerekkoromban én is sokszor hallottam a nagyszüleimtől, hogy ha vigyázok valamire, akkor az sokáig megmarad és sok évig tudom még majd használni. Persze alig pár évesen még nem nagyon értettem mit akarnak ezzel mondani, de most, 23 évesen végre találtam rá egy nagyon jó példát!

Nemrég a Klasszik Kasztni csatornája közzétett egy rövidfilmet, amiben Rozi néni (Ludányi Péterné, 82) elmesélte, hogyan is jutottak hozzá első nyugati autójukhoz, és milyen élmények fűződnek az 1989-es Ford Orionhoz. Persze mondhatnád, hogy mi olyan különleges egy 30+ éves Fordon, amikor összesen csak 60 lóerős és a végsebessége is csak 153 km/h?

A válasz az, hogy az autót újkora óta egy idős házaspár használja, akik az elmúlt 31 év alatt összesen csak 69 527 km-t futottak vele. Az autó esztétikailag és műszakilag szinte teljesen gyári állapotú, ráadásul sosem robbantak le vele. Rozi néni elmesélte, hogy Németországból hozták be az autót, amire a család egyik ott élő barátja figyelt fel:

„Ezt a Ford autót ’88-ban vettük, Németországból hozattuk be. Ilyen próba autó volt a szalonban (…). Hát ezt nem is mi választottuk, hanem kint lakik egy ismerősünk, és Ő választotta ki. Ő ott lakik a szalon mellett és írta nekünk, hogy most egy nagyon jó kis autó lenne, jöjjünk ki és hozzuk el. Elhoztuk, és hát azóta velünk maradt” – Ludányi néni utólag pontosított, hogy 1989-ben vették az autót.

Rozi néni hozzátette, hogy az Orion előtt természetesen ők is KGST típusokkal jártak. Volt Skodájuk, Moszkvicsuk, de amióta a Ford náluk van, nem is gondolkodtak újabb, fiatalabb autó vásárlásán. A miért kérdésre annyit felelt, hogy:

„Nagyon bevált és nem akartuk már kicserélni. Meg hát közben megöregedtünk.”

Ha részletesebben is érdekel a különleges Orion és Rozi néni története, less bele az alábbi videóba vagy nézd meg a lentebbi galériát!

Bár ennek az autónak inkább a története és állapota különleges, főbb jellemzőit egy pár pontban mégis összefoglalom:

Ford Orion L 1.3 (1989)

  • Lökettérfogat: 1 264cm3
  • Hengerek száma és elrendezésük: soros 4 hengeres
  • Váltó típusa: 5 fokozatú kézi váltó 
  • Max. teljesítmény: 60 LE (44 kW), 5.000/ perc
  • Max. forgatónyomaték: 101 Nm, 2.500/ perc
  • Végsebesség: 153 km/h
  • 0-100: 16,6s
  • Átlagfogyasztás: 6,7 liter (benzin)