2023. június 09. | 08:11

Olyan számokat produkált a '70-es évek végén, amikre még ma is azt mondjuk, hogy ejha.

Különös autó az Aston Martin Bulldog és nem csak mai szemmel. Akkor is furán néztek rá az emberek, amikor a brit gyártó '77-ben megtervezte, majd '79-ben már hajtotta.

Az Astonnak csupán annyi célja volt, hogy az autó lépje át a 237 mérföldes álomhatárt, ez átszámolva bő 381 km/óra, ami még ma is sok. Ezt nem érték el, az autó 1979-es tesztje során csak a 191 mérföld/órát (bő 307 km/óra) tudott.

Ráadásul a sirályszárnyas Bulldog fejlesztése kezdett elég drága lenni. Így amikor a várttól elmaradt eredmények megszülettek, az Aston Martin elkaszálta a projektet.

Egyetlen működő autót gyártottak le, pedig az eredeti tervek szerint évi néhány ezer darab elkészült volna. A gyártó eladta az autót egy Szaúdi üzletembernek, majd a kocsi vevőről vevőre járkált.

Nemrég kötött csak ki a Classic Motor Cars műhelyében, ahol kitűzték, hogy az autó újra futni fog és megdönti saját rekordját, sőt a 200 mérföld/órát is átlépi. Bár sokat vacilláltak az eredeti állapotok fenntartásán, a biztonságos rekordkísérlet kedvéért megerősítették a váltót és a motor modern befecskendező rendszert kapott.

A felújítás 18 hónapig tartott és összesen 7000 órát dolgoztak rajta, mire elkészült. De utána újra régi fényében csillogott a Bulldog és műszaki tartalma is frissebb volt, mint valaha.

Az 5,8 literes V8-as motor eredetileg 600 lóerőt produkált, a felújítás után állítólag a 650 is megvolt. Ehhez társult 678 Nm forgatónyomaték, ami a teljesítménnyel együtt elismerésre méltó érték volt így a '70-es, '80-as évek környékén.

Végül 44 év után az autót a skóciai Machrihanish repülőtéren hajtották meg, és elérte a célját. 205,4 mérföld/órával, átszámolva 330,56 km/órával száguldott a Bulldog, ami még ma is elképesztő teljesítmény.

Classic Motor Cars