Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
péntek - 2023. december 08.
-0.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 577 Ft
100 635 Ft
D 598 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A legfiatalabb Trabik és Wartburgok is elérték az oldtimer kort

2021. április 27. | 14:59

Ettől a hírtől még öregebbnek fogod érezni magadat.

Három évtizeddel ezelőtt, 1991 áprilisában készültek el az utolsó Trabantok és Wartburgok, ami azt jelenti, hogy a legfiatalabb ilyen márkájú autók is betöltötték már a harmincat. Magyarországhoz hasonlóan Németországban is ez az a kor, ami fölött egy autó oldtimer minősítést kaphat, ha az OT-vizsgán minden kritériumnak megfelel, írja az autopro.hu.

A szocializmus idején jó sok Trabant és Wartburg futkározott a magyar utakon, de a rendszerváltás után sem tűntek el teljesen itthonról, és léteznek különleges darabok is, az épített, 421 lóerős Trabi például még mindig eladó. Külön érdekesség, hogy Németországban jelenleg még mindig több Trabant van forgalomban, mint Tesla.

A németeknél folyamatosan növekszik a jó karban lévő Trabantok és Wartburgok ára, egy jobb állapotú Wartburg eladásával szép kis summára lehet szert tenni. A muzeális értékkel bíró, felújított és működőképes példányok Magyarországon is milliós értéket képviselnek. Az utolsó szériás darabok most még nem érnek sok pénzt, de 10-20 év múlva vélhetően más lesz a helyzet. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint két évvel ezelőtt valamivel több, mint tízezer Trabant volt forgalomban idehaza, míg a Wartburgok száma elérte az ötezret hazánkban.

Kiszedték a forgalomból a Teslákat egy kínai autópályán Vadászatra tervezve: Íme, a „Predator” Prius

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!