2018. december 19. | 11:00

Az Audi 2025-ig 12 elektromos modellt fog piacra dobni, az elsők között lesz a 2020-as kistermetű SUV is

Az Audi kompakt elektromos autójának véglegesített tanulmánya 2019 elején fog bemutatkozni. Várhatóan az E-tron GT-vel egy időben fog gyártósorra kerülni. Megjelenésének legfőbb indoka, hogy a Volkswagen Csoport ki akarja terjeszteni hatalmát az elektromos autók világában.

Erre talán a 2017-es Genfi autószalonon bemutatott Volkswagen SEDRIC tanulmányautó a legjobb példa, ami nem csak 100%-ban áram üzemű, de teljesen mértékben önvezető is. A négykarikás leányvállalat az új modellt a Q2 és a Q3 közé helyezi. Ára 10,5 millió forint környékéről indul. 

Sorozatgyártása 2021-re várható, a német cég számításai szerint a legkeresettebb elektromos modellje lesz. A keresett típusok közé tartozik az E-tron, E-tron Sportback és a nemrégiben megjelent tanulmány, az E-tron GT. 

Marc Lichter, az Audi formatervezéséért felelős igazgató elismerte, hogy a jelenleg meg nem nevezett modell sokban hasonlítani fog az utóbb említett típusra. Képi bizonyíték hiányában kénytelenek vagyunk Lichter szavára hagyatkozni. Az anonim Audi a vállalat MEB platformjára fog épülni, míg az E - tron a Porsche Taycan EV-vel fog osztozni a J1-es alapon. 

Az MEB hasznos lesz a kistermetű SUV esetében, mivel így olcsóbb és fürgébb lesz a vele szemben felsorakoztatott elektromos testvéreinél. Ezt az alapot a Volkswagen konszern nem csak saját, de a Škoda és a Seat áramüzemű kivitelei esetén is alkalmazza.

Az Audi számításai szerint 2025-re 12 elektromos modellje lesz a már megjelent variánsokon kívül! Ezek közül 5 biztosan SUV lesz.