2022. január 31. | 16:36

A francia cég három új modellt fog piacra dobni 2026-ig.

A Renault az észak-franciaországi Dieppe-ben fogja készíteni a tisztán elektromos Alpine GT X-Overt. A gyártás 2025-ben kezdődik, az autó pedig a Renault-Nissan közösen fejlesztett CMF-EV padlólemezére épül majd – derül ki a francia cég sajtóközleményéből.

Ugyanezt a platformot használja az akkumulátoros elektromos Mégane E-Tech, illetve a Nissan Ariya villanyos crossover is. A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség a múlt héten jelentette be, hogy az elkövetkező öt év során mintegy 23 milliárd eurót költ az elektromos modellek fejlesztésére, így a 2030-ra 1,5 millió jármű fogja a CMF-EV padlólemezt használni. 

Alpine A110
Fotó: Alpine

Jean-Dominique Senard, a Renault elnöke elmondta, hogy az Alpine új modellje jelentősen hozzájárul majd a dieppe-i üzem jövőjének biztosításához, annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt még rendkívül bizonytalannak tűnt a gyár helyzete. Senard a francia Inter rádiónak nyilatkozva azt is elárulta, további 2500 fővel tervezik bővíteni az üzemben dolgozó munkatársak létszámát. 

A dieppe-i gyárban, ami a francia-japán autóipari szövetség legkisebb üzeme, jelenleg egyetlen Alpine modell, az A110 készül. Januárban a Renault bejelentette, hogy az Alpine-t tisztán elektromos márkává alakítja. A cég palettája 2026-ig három új villanyos modellel fog bővülni. Így érkezik a GT X-Over, egy kompakt autó, valamint az A110 egy teljesen új verziója is.

A Renault célja, hogy 2025-re az Alpine nyereséges legyen. Ebbe beletartozik a motorsportban való részvétel is, ugyanis az Alpine menedzseli a RenaultSportot, amely például a Clio vagy a Mégan teljesítményorientált verzióit is gyártja. A márka népszerűsítéséhez a cég Forma-1-es csapata is hozzájárul, amelyet a 2021-es szezont megelőzően kereszteltek át Renaultr-ról Alpine-ra.