2018. november 09. | 12:51

Az idén 70 éves Porsche évfordulója alkalmából helyreállít 10 legendás boxermotorost

Ferdinand Porsche 1948-ban alapította sportautóiról ismert német márkáját, a Porsche-t. A nagyvállalat létrejötte nem mindennapi történet. Porsche már fiatalkorában az autózás szerelmesévé vált. Legnagyobb álma megvalósítását a náci párt vezetője, Adolf Hitler tette lehetővé, együtt megalkották Európa első népautóját, a Volkswagen Typ 1-t, a Bogarat.

Az ifjú mérnök idővel többre vágyott, szeretett volna saját tervezésű sportautókat is a birodalom útjain látni. A Führer nem támogatta az ötletet, így Porsche szakított az állami nagyvállalattal és megalkotta saját üzemét. Első sportkocsija egy kétszemélyes kabrió volt, a Bogár alapjaira épített 356.

A 2018-as évforduló alkalmából a Volkswagen leányvállalata számos régi típust helyreállít. Az ünnepi készülődést az eredeti 356-os replikájának megépítésével kezdte, majd egy 911 Turbóval folytatta. A restaurált modellek között szerepel 10 darab 986-os Boxster is.

Nehéz elhinni, de a Boxster is idén már 22 éves. Tanulmányautó formájában 1993-ban került bemutatásra, majd 3 évvel később el is kezdődött a sorozatgyártás. A rendezvényen bemutatott youngtimerek mindegyikének belső tere a Porsche 918 Spyder „Liquid Metal” színkombinációját kapta.

A márka szóvivőjének októberi nyilatkozata szerint a 986-osok megtekinthetőek lesznek az Angliában szervezett NEC Classic Motor Show-n. Az eseményen szereplő további 10 autóval együtt megkülönböztető táblát kapnak, „70 years of Porsche”, vagyis „70 évnyi Porsche”, hogy az útókor is emlékezzen ezekre a nagybecsű autókra.

A német óriás egy másik kiállításon bemutatja restauráló központjai munkáit. Minden központ feladata az volt, hogy versenyképessé tegyenek egy 986 Boxster S-t, amik versenyezni fognak egymással. A Porsche szerint minden egyes példány más szemszögből nyújt a vállalat versenyzéssel teli múltjába.

A Porsche NEC-en való részvételének a „Project 70” versenyautó lesz a csúcspontja. A fedőnév egy 1965-ös rövid tengelytávú, 2 literes 911-t takar. A versenyautót olyan személyek vezették, mint Richard Attwood, Derek Bell és Anthony Reid. Erre a Silverstone Classic, Le Mans Classic, és Nurburgring Oldtimer Grand Prix keretei között volt lehertőségük.

A NEC Classic Motor Show november 9-én kezdődik és 11-ig tart. Ha szereted a veteránokat és meg is tudod őket fizetni, ne felejts el ott lenni, ugyanis a rendezvény végén mind a 20 bemutatott autó kalapács alá kerül.