2021. november 17. | 16:00

Az első hullám során nem tapasztalt szabályszegést az állami szerv.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a töltőállomások ellenőrzését, és az első 150 benzinkút közül egy sem követett el jogszabálysértést, azaz maximum 480 forintért árusították a nem prémium üzemanyagok literjét.

Mint ismert, a magyar kormány 480 forinton rögzítette a 95-ös benzin és a sima gázolaj árát, aki nem tartja be a szabályt, az bezárásra számíthat. A töltőállomások arra sem játszhatnak, hogy csak olyan prémium üzemanyagot árulnak, amire nem vonatkozik a hatósági ár, ilyen esetben is kötelesek lennének üzemszünetet hirdetni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára úgy látja, nehéz és fontos feladat vár a pénzügyőrökre, mivel a legfrissebb adatok szerint 1600 településen 2016 benzinkút üzemel, nem lesz egyszerű mindegyiket szemmel tartani.

Az államtitkár hozzátette, november 17-től még komolyabb ellenőrzésekre számíthatnak a töltőállomások üzemeltetői. Elárulta azt is, hogy a NAV emberei mostantól az árak mellett azt is ellenőrzik, hogy az eladásra kínált üzemanyagok minősége megfelel-e a kívántaknak.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságra számíthat az a benzinkút, amely nem tartja be a szabályokat. Ismételt jogsértésnél legalább egy napra, legfeljebb hat hónapra be is zárathatja a benzinkutat a NAV. Újbóli szabályszegés esetén a két szankció együttesen is alkalmazható, a bírságot kiszabó határozat ellen nincs mód fellebbezni.