szombat - 2023. február 04.
4.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 671 Ft
D 684 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az oroszok építettek egy autót, aminek mind a négy kerekét külön ember kormányozza

2022. december 02. | 13:59

Egy egészen őrült találmány és finom összhang kell a sofőrök között, hogy működjön a dolog, de ha meglátod kik építették, már meg sem fogsz lepődni.

Azt hinnénk, hogy a Hummer EV forradalmasította az összkerékkormányzást, vagy hogy csak olyan hihetetlen luxusmodellekben érhetjük el, mint a Range Rover vagy a Mercedes EQS. Pedig nem, mert az orosz Garage 54 is épített egyet egy Lada Samarából.

Nem valamiféle eszetlen kókányolásról, hanem egy szépen megépített rendszerről van szó. A lényeg, hogy minden autóban ülő embernek van egy kormánya és a hozzá legközelebb eső kerék elfordulását csak ő irányítja. Ehhez pedig kell egy komoly összhang az utasok között.

Bár a kihívás komoly volt, megtalálták a megoldást. Sőt, még szlalomozni is megpróbáltak az építők az őrült Ladával! Persze párszor kigurultak a mezőre, a gumikat is kicsit jobban koptatták, mint az egészséges, de a végére sikerült egészen szépen menni az autóval.

Az ötlet nem innen indult, ez a konkrét Samara korábban sem normális kormányzással mozgott. Korábban elöl volt benne két kormánykerék, az egyik az első, a másik a hátsó kerekeket kormányozta. A kommentelők kérésére most ezt fokozták tovább.

Az is érdekes részlet, hogy csak 3 kormány volt kéznél, a negyediket láncból hegesztették még korábban. Azért figyeltek arra, hogy senki se hagyja benne a fogát és nem mentek gyorsan.

Ők voltak azok is, akik átalakítottak egy Ladát kissé sajátos módon 14 kerekűre vagy akik hengerenkénti kipufogódobbal tuningoltak egy Fiat Unót. Persze néha egészen igényes és ötletes munka is elhagyja a műhelyüket, például amikor jégszobrászokkal karöltve készítettek Mercedes G-osztályt.

Garage 54

Depositphotos
Klímaaktivisták akcióban: leengedték közel 900 városi terepjáró kerekét Zöld környezet kialakítása, levendula bokrok ültetése, avagy a közterület kisajátításának jogszerűsége

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!