2018. október 11. | 17:55

2020-ra megérkezik a Ford legújabb rendőrautója. A Ford Explorer lesz az első SUV kivitelű rendfenntartó autó, amit az USA-ban eddig bevetettek.

A Ford bemutatta legújabb közszolgálatra szánt modelljét, az Explorer Interceptort. Az amerikai nagyvállalat már évtizedek óta együtt működik a rendfenntartó szervekkel, az elmúlt lassan 70 évben számos típusa felvillogózva rótta az utakat. Gyors áttekintésként nézd meg az alábbi videót:

Közülük a legismertebb a taxi változatban is híressé vált Crown Victoria, mely több generációt is megélt. Hírnevéhez hozzájárult hosszú élettartama és a populáris kultúra minden ágában betöltött szerepe. A Crown Vic’ most mégis átadja a stafétát. Utódja az első SUV kivitelű rendőrautó lesz, amit az USA-ban valaha is forgalomba helyeztek.

A Ford szeptember 27-én bemutatta az Explorer Interceptort, mely a michigani állami rendőrség nyilatkozata szerint gyorsabb, mint bármelyik másik rendőrautó, ami jelenleg a piacon van. A nyilatkozat magába foglalja a V8-as szedánokat is, az Explorer maximális sebessége elérte a 240 km/órát.

Ehhez a teljesítményhez hozzájárul a 3 literes iker-turbós V6-os motor, de a típus hibrid változatban is kapható lesz. Ez utóbbi 220 km/órás sebességre lesz képes, a gyártó szerint az Explorer Hybrid Police Interceptor alacsonyabb maximális sebessége ellenére is túl fogja teljesíteni a nagyobb teljesítményű 3,7 literes, V6-os motorral felszerelt változatot.

Igaz a Ford még nem nyilatkozott, de ha lehet hinni a számításoknak és pletykáknak, a 2020-as standard hibrid változat 3,3 literes lesz, és 4 féle erőátvitel közül lehet majd választani. A hagyományos belsőégésű motorral felszerelt darabok 2,3 literes turbo-4-es és 3,3, literes V6-os, illetve 3 literes iker-turbós V6-al lesznek rendelhetőek.

Az államok rendőrkapitányságainak érdemes lesz jól végig gondolni melyik energiaforrást választják, mivel a hibridek évente, járművenként $3,500, azaz majdnem 990.000 forintot spórolhatnak meg.

Azok az intézmények, amik ennél is nagyobb teljesítményre és biztonságra vágynak, a Utah állambeli Armormax-hoz fordulhatnak. A sivatagi cég négykerék-meghajtású, páncélozott Dodge Charger Hellcar rendőrautók összeszerelésére specializálódott. A 707 lóerős erőgép minden tekintetben előnyösebb választás a Ford Explorernél.

Az Explorer már rendelhető, az első darabokat 2019 nyarán lehet majd átvenni –a rendőrségen.