2023. július 11. | 08:08

A benzin és a gázolaj ára is megemelkedik, de főleg utóbbi fog fájni az autósoknak.

Az elmúlt időszak elég vegyesen alakult az üzemanyagárak kapcsán. Korábban ugye futott az árstop, amikor az alapüzemanyagok árát 480 forint/literben maximalizálták.

Ezt nem tudta tartani a kormány, mert üzemanyaghiány alakult ki, ezért fogták és kivezették. Ezt követően viszont visszacsapott a hatása és aránytalanul drága lett nálunk az üzemanyag.

Aztán nemrég egy lassú de biztos zuhanásba kezdett és úgy tűnt, hogy normalizálódik az üzemanyagok ára. Sajnos minden csoda három napig tart, így most egy lassú, de biztos emelkedésbe kezdtek az árak.

Ennek pedig a következő lépcsőfoka szerdán érheti majd el a benzinkutakat. Akkor ugyanis a benzin átlagára 5, míg a gázolajé 10 forinttal fog emelkedni a jelenlegi árakhoz képest.

Ezek az emelkedések a nagykereskedőket fogják érinteni, akik viszont egy az egyben áthárítják majd a vásárlókra. Ennek megfelelően a 95-ös benzin átlagára szerdától 582, a gázolaj 573 forint lesz literenként.

Tehát még mindig a gázolaj az olcsóbb üzemanyag. Korábban egyébként azt jósolták a szakértők, hogy bőven 600 forint fölé fog emelkedni az üzemanyagok ára, egyrészt az olajár emelkedése miatt, másrészt a gazdasági helyzet és a forint árfolyama miatt. Most úgy tűnik, elindultunk efelé.

Depositphotos