2023. március 13. | 14:05

Az informatikai rendszer frissítése miatt tartottak hivatalosan egy szünnapot, de valami még mindig nem jó.

Ahogy arról mi is előre beszámoltunk, március 7-én szünetet tartottak a kormányablakoknál, mivel az informatikai rendszereiket frissítették. Ehhez a projekthez elméletileg egy napra volt szüksége a szakembereknek, valami hiba mégis csúszhatott a rendszerbe.

Azóta már eltelt 5 nap és még mindig nem tudni egyelőre, hogy mikortól intézhetjük az okmányirodában gépjárművel kapcsolatos ügyeinket. Ugyanis a jelenleg fennálló akadályok miatt sem átíratni, sem forgalomba helyeztetni vagy kivonatni nem lehet gépjárművet.

Persze emellett néhány nem gépjárművekhez tartozó ügy is áll a rendszer hibái miatt, ezzel kapcsolatban adtak ki tájékoztatást.

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a kormányhivatalok és az okmányirodák informatikai rendszereit érintő - 2023. március 7-én végrehajtott - országos átállás miatt a gépjárműügyekben átmenetileg szünetel az ügyintézés, továbbá egyes ügyfélszolgálatokon okmányügyekben is előfordulhat szolgáltatás-kiesés.

Az egész rendszerhiba egyébként azóta áll fenn, hogy március 7-én a frissítés során egy európai rendszer új verzióját szerették volna adoptálni az eddigi rendszerbe. Ez egészen pontosan a Schengeni Információs Rendszer, mely az EU-n belüli adatmegosztást könnyíti meg.

Ebben a magyar járműnyilvántartást összekötnék a nemzetközi rendszerekkel is, így könnyebb lenne országhatárokan túlnyúlóan is elfogni körözött járműveket és ellenőrizni az eltiltott vagy szabálytalan autósokat.

Ez a rendszer már a része lehet annak a közlekedésbiztonsági programnak, melyet nemrég indított útjára az EU. Ebben amellett, hogy már fiatalon is oktatnának alapszintű KRESZT és közlekedési ismereteket, a büntethetőséget is egyszerűbbé, átláthatóbbá tennék a kontinensen.

Depositphotos