csütörtök - 2023. március 23.
4.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Kedden nem lehet majd autót átírni, sem jogosítványt csináltatni

2023. március 06. | 13:39

A rendszer karbantartás és átállás miatt nem fog majd működni, így aznapra senki se tervezzen ilyen programot az okmányirodákba.

Ha valaki úgy tervezte, hogy a március 7-én intézne gépjárművel kapcsolatos ügyeket a kormányablaknál, az ne tegye. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik esetleg jogosítvánnyal kapcsolatos dolgaikat rendeznék.

Hiszen ezen a napon nem fognak ügyfeleket fogadni a kormányhivatalok, mivel rendszerkarbantartás és egy átállási procedúra is folyamatban lesz. Az okmányirodák rendszereit egy Európai Uniós informatikai átállás fogja éppen leterhelni.

A Schengeni Információs Rendszer új verziójának üzembe helyezéséről van szó. Ez egy olyan Európán belüli nemzetközi rendszer, mely az adatmegosztást könnyíti meg a tagállamok között, így fontos szerepe van és a frissített verziója is szükséges.

Emiatt viszont kedden a kormányablak nem tud majd fogadni senkit például személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával, jogosítvánnyal, útlevéllel vagy diákigazolvánnyal kapcsolatos ügyekben. Emellett autó átírása vagy forgalomból való kivonása sem valósulhat meg ezen a napon.

Aki esetleg útlevéllel kapcsolatban nyújtott be kérelmet legkésőbb ma délig, annak tudják tartni az azonnali eljárás határidejét. Ez azt jelenti, hogy 24 órán belül megkapja, ami jelen esetben március 6-a, 15 óra után a központi okmányirodában, Budapesten.

A rendszer előreláthatólag csak március 7-én foglalja majd le a kormányablakok rendszereit. Ha minden rendben halad, akkor március 8-án újra mehetünk ügyet intézni az okmányirodákba.

Arra érdemes figyelni, hogy emiatt például a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötését ne napoljuk el. Hiszen ha vásárlás után nem kötjük meg azonnal, akkor akár napi fedezetlenségi díjat is fizettethetnek velünk, ami nem mindig olcsó buli.

Depositphotos
Ilyen az, amikor egy átépített Suzuki Samurai komoly időt megy versenypályán - VIDEÓ Hámozható festéket tervez a Toyota, amivel egy perc alatt el lehet tüntetni a karcokat

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!