2022. április 05. | 10:50

Egy szuperminit és három crossovert is bemutatnak a következő években.

A Fiat a következő években amellett, hogy bővíti és modernizálja palettáját, inkább a kisebb méretű autók szegmenseire kíván összpontosítani. Az újonnan készülő modellek között egy szupermini és három új crossover is található, amelyek formaterve már el is készült, erősítette meg Oliver François, az olasz cég vezérigazgatója. A Fiat célja, hogy 2027-re teljesen elektromos márkává váljon, miközben a hangsúlyt a megfizethető árú járművekre kívánják helyezni.

Az első érkező egy Punto méretű kisautó lesz, amelyet várhatóan 2023-ban fognak bemutatni. A modell biztosan nem a Punto nevet fogja viselni, amely 1993 és 2018 között három generációt élt meg. Alapjait tekintve ugyanarra a CMP padlólemezre épül majd, mint a Peugeot 208, az Opel Corsa és a Citroën C3, amely lehetővé teszi a belső égésű motoros és villanyos hajtásláncok használatát is.

Fiat 500e szemből
Kép: Fiat

François utalt rá, hogy a Panda utódja az eredeti, ’80-as évekbeli autó modern, minimalista megközelítése lesz. Vagyis a Panda név tovább él majd a Fiat egyik új crossoverének formájában, ami a vezérigazgató szerint masszív és robusztus lesz.

A brit Autocar magazin értesülései szerint a Fiat jövőbeli palettája tíz tagból áll majd: az 500-as, a Punto méretű kisautó, a Panda utódja és két további crossover, valamint négy haszongépjármű és egy kimondottan a dél-amerikai piacra szánt modell alkotja majd a kínálatot. A vezérigazgatója megerősítette, hogy a márka újból a kisebb szegmensekre kíván összpontosítani, és a jövőben a Fiat nem kíván a kompakt méretűnél nagyobb autókkal foglalkozni.

Európát tekintve az olasz cég a tisztán elektromos járművekre helyezi a hangsúlyt. Hamarosan már minden, a palettáján megtalálható modellből fog tisztán elektromos verziót kínálni, mielőtt 2027-től kivezetné a kínálatából a belső égésű motorokat. François csökkenteni akarja a villanyosítás költségeit, ezáltal a nép Teslájává kívánja változtatni a Fiatot. A cél, hogy az olasz autógyártó legyen az első olyan tömegpiaci márka, amely kizárólag elektromos hajtású járműveket forgalmaz.

Nyitókép: Fiat