szombat - 2023. szeptember 23.
17 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A fizetős zónák bővítésével tennének rendet a budapesti parkolásban

2023. február 06. | 15:16

Az eddigi tapasztalatok alapján ahova kitolják a fizetős parkolási zónahatárokat, ott káosz alakul ki.

Az autók számának növekedése nem állt meg, a mai napig egyre több és több autó jár a fővárosban, ez pedig már a parkolás esetében is tarthatatlan. A belvárosban és olykor a külvárosi területeken is a lakók nem tudnak leparkolni saját lakásaik környékén. Az ingázók rengeteg helyet foglalnak el, emiatt is kezdték el szabályozni a dolgot a fizetős zónák alakításával. 

Emellett belső kerületeknek is maradtak még ingyenes részei, de ezeket sem könnyű koordinálni. A fizetős részek között is volt eddig affér, ezt nemrég a fővárosi vezetés rendezte az árak egységesítésével.

További probléma, hogy olyan belvárosi részeknek, mint Zugló vagy Újbuda csak az egyik felük fizetős, a másik ingyenes. Mondanom sem kell, hogy utóbbi felében tarthatatlan a parkolási helyzet, viszont a kerületek nem tehetik csak úgy fizetőssé, ám már dolgoznak az új rendszeren.

Vizsgálatot kell végezni azzal kapcsolatban, hogy a helyek minimum 70 százaléka minden helyzetben telített-e. Mert ha ez a feltétel megvan, még akkor is további tanulmányokkal karöltve, de kialakíthatnak újabb parkolási zónákat.

Az egyértelmű megoldást a P+R parkolók kialakítása jelentené a város szélein, külvárosi részeken. Az ingázók itt lerakhatnák biztonságosan autóikat és tömegközlekedéssel bejuthatnának a város bármely pontjára.

Ezek viszont komoly beruházási pénzeket igényelnének, amiket egyelőre Budapest vezetése nem engedhet meg magának. A beruházások a 2023-as évre szűkre lettek húzva és a Telex.hu-hoz eljutott az idei építési és közlekedési miniszter által véleményezett projektlista is, melyen a P+R parkolók fejlesztése résznél egy NEM áll.

Néhány helyen már bevezették, hogy az ottlakók ingyen vagy legalább kedvezményesen parkolhassanak belvárosi részeken, de vannak olyan zónák, ahol csak helyi lakos parkolhat. Ez az irány a helyieknek biztosan pozitívum, de amíg az ingázóknak nincsenek ideiglenes parkolók kialakítva, addig nekik csak bosszúság és plusz költség.

Depositphotos
Két éve még chiphiányról beszéltünk, tavaly eladási rekordok dőltek meg Elvakította a nap, ezért sorompónak ütközött a friss jogsis fiatal lány

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!