A Ford és a VW közös elektromos autó platformot használhat

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-07-10, 15:12

Az elektromos autók fejlesztési versenye újabb összeborulást hozott, pontosabban a VW megengedi, hogy a Ford használja a MEB platformjukat.

Már korábban híre ment, hogy a Ford és a VW valami féle közösködésről tárgyal az EV fejlesztés tekintetében, ami tulajdonképpen arról szól, hogy a Ford elektromos autóin használhassa a német autógyártó moduláris platformját. Ez a MEB platform, amit a VW kifejezetten az elektromos autókhoz fejlesztett. Eddig az üzleti partnerség csak elméleti lehetőségnek tűnt, közel sem volt semmi konkrétum. Azonban a Reuters tűz közeli forrásaira hivatkozva arról számolt be, a megbeszélések jó úton haladnak és valóban létre jön a dolog.

Volkswagen elektromos autó MEB platform

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy a német autógyártó a konkurense számára elérhetővé tesz egy ilyen komoly fejlesztést. Azonban a legkönnyebb módja olcsóbbá tenni a saját termékpalettáját az EV vonalon az, hogy értékesíti a platformot a kisebb autómárkák számára.

Persze nem csak a fejlesztésbe locsolt pénz kompenzálására jó a platform értékesítése. Ha sikerül minél több cégnek eladni, egységesítheti a piacot ami óriási előnyt jelenthet, hiszen olyan új szabványrendszerek bevezetését eredményezi, ami az általa készített platformra lesz alakítva. Történt már ilyen a történelemben, példának okáért a JVC által fejlesztett VHS kazetta szemben a Sony Betamax rendszerével, vagy a PC-k hajnalán a Windows az Apple-el szemben volt sikeres.

az új EV Buggy elődje a Meyers Manx buggy

A Volkswagennél sem első alkalom, hogy megosztják másokkal a sajátfejlesztésű alvázat. Legismertebb példa erre a VW bogár alapjaira épülő Meyers Manx buggy volt a 1960-as években. Nem összekeverendő a Magyar tenger mellett furikázó Coca Cola homokfutóival a 90-es évek végén, igaz ezeknek is a bogár volt az alapja.

VW bogár alapra készült Coca Cola buggy

Talán nem véletlen, hogy a VW pont ezt az ikonikus homokfutót választotta a MEB platform bemutatására. A különbség most csak annyi, hogy ez egy átméretezhető alváz ami akkupakkot és elektormotort fogad a léghűtéses erőforrás helyett.

az új EV Buggy elektromos autó prototípus

A Reuters említést teszt arról is, hogy a Ford önvezető technológiája valamivel fejletteb mint a Volkswagené így a német gyártó is profitálhatna vásárlója technikai előnyéből. Igaz egyelőre erről nincs konkrétum, ellentétben az EV platform megosztásával.

az új EV Buggy elektromos autó prototípus hátulról

Annyi egészen biztos, hogy ha létre jön az üzlet a Ford nagyban hozzájárul a Volkswagen elektromos autók piacán megerősödő pozíciójához.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Ford 2 plug-in hibridet szán a kínai piacra
2017. április 07.
A Ford felfedte terveit a kínai piaccal kapcsolatban, hogy 2025-re széles palettával rendelkezzenek az elektromos, plug-in hibrid és egyéb elektromos járművekkel
2019. január 11.
Január 14-én megnyitja kapuit az Észak-amerikai Nemzetközi Autószalon Detroitban

További hírek