2022. december 06. | 16:52

Közleményt adott ki az olajipari vállalat azzal kapcsolatban, hogy mikor tudnak újra teljes kapacitáson üzemanyagot előállítani.

A mai napon, december 6-án közleményt adott ki a MOL, melyben az szerepel, hogy várhatóan lassan sikerül elhárítani a finomítójukban bekövetkezett üzemzavarokat. Ezzel a százhalombattai MOL finomító ismét teljes kapacitáson állíthatna elő üzemanyagot.

Mivel az üzemanyagárstop miatt külföldi cégeknek nem éri meg Magyarországra üzemanyagot importálni, ezért az ellátás eddig 70-80 százalékát adó MOL-ra most még nagyobb teher került. Az ellátást viszont nehezítette, hogy meghibásodás miatt csupán 60 százalékos kapacitáson működött a Dunai Finomító, majd  később további hibák miatt már csak 50 százalékon.

A hírek hallatán sok helyen szinte kezelhetetlen sorok alakultak ki a kutakon, az emberek pánikvásárlásba kezdtek. A kisebb benzinkutak egy ideje már nem jutnak üzemanyaghoz, a nagyobbakon is sokszor találkozni lezárt kútfejekkel.

Ennek most vége lehet, bár nem egyik pillanatról a másikra. A MOL azt írja, hogy az újraindulás és a száz százalékos termelés elérése néhány hétbe telik. Az újraindítás közben kiderült, hogy a Mild Hydrocrack – Hydrogen Desulphurisation (MHCK-HDS) üzemben további tesztekre és karbantartásokra van szükség, így a következő hetekben ahogy ezzel haladnak, az üzemanyagtermelés mértéke is emelkedni fog.

A mostani helyzet a pánikvásárlás miatt nagyon hasonló ahhoz, ami márciusban történt, az arról készült videónkat itt találod:

MOL

MOL