2020. január 31. | 11:35

A Német Autóklub változtatott a korábbi álláspontján.

Meglepő fordulat történt Németországban: a Német Autóklub most már nem tartja elképzelhetetlennek azt, hogy bevezessék az általános sebességkorlátozást a német autópályákon. Ez azért érdekes, mert az ADAC eddig hallani sem akart erről a javaslatról.

A hírek szerint a Német Autóklub mindenképpen felülvizsgálja a korábbi álláspontját, de elvégeztetne egy előzetes kutatást, mielőtt a végleges döntés meghozatalára sor kerülne. Ebben a tanulmányban az ADAC válaszokat kaphat a kérdéseire (például arra, hogy a sebességkorlátozás bevezetése milyen hatással lenne a klímahelyzetre és a közúti közlekedés biztonságára).

Mindez azt jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a német Autobahnokon 130 km/h legyen a legnagyobb megengedett sebesség. A kezdeményezésnek megvan a társadalmi támogatottsága is, legalábbis úgy hírlik, hogy egyre többen vannak azok, akik nem elleneznék az általános sebességkorlátozás bevezetését. Ezek az emberek azzal érvelnek, hogy a 130-as tempó már bőven okés, a fölött már megugrik az autók fogyasztása, plusz a környezetnek is rosszat tesznek azok, akik csontig nyomják a gázpedált. A sebességkorlátozás mellett kiállók úgy látják, hogy a sebességkorlátozással járó időveszteség sem lenne jelentős.

Mint ismert, 2020. március 16-tól csak 100-zal lehet majd közlekedni a holland sztrádákon 06:00 és 19:00 óra között. Magyarországon még mindig 130 km/h a sebességkorlátozás az autópályákon, ebből a szempontból egy cipőben evezhetünk majd a németekkel.

További autós hírekért nézd meg az Alapjárat hírműsorát!

Baleset-megelőzés