Kérek egy Aston Martint. Kettő lett, maradhat?

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-07-14, 12:50

Új részletek derültek ki a hamarosan debütáló Aston Martin DBS GT Zagatóról.

A Zagato egy karosszériagyártó és dizájncenter vállalat, melyet kereken 100 évvel ezelőtt alapítottak Olaszországban. Ennek apropóján és az évforduló megünneplésére érkezik 2020-ban a brit sportautó gyártó és az olaszok legújabb közös alkotása: az Aston Martin DBS GT Zagato. Az együttműködés a két márka között már 50 éves múltra tekint vissza, mely során már 8 különböző autót épített át a Zagato. Az érkező autónak az Aston Martin DBS Superleggera az alapja, de az egyezés csak a lemezek alatt érhető tetten, kívülről egy teljesen átrajzolt modell jön.

Aston Martin DBS GT Zagato és DB4 GT Zagato elölről

A képek alapján is gyönyörű DBS GT Zagato egyik legérdekesebb részének a hűtőmaszk ígérkezik. A rácsot 108 darab gyémántot formáló egység alkotja, mely mind állítható annak megfelelően, hogy az autó parkol vagy megy. Amikor nem jár a motor, az egységek zárt állapotban vannak és egy egységes, sima felületet alkotnak. De amikor a motor beindul, az aranyozott szegélyű lamellák egy gondosan megkoreografált mozdulatsort követve kinyílnak így juttatva a motort friss levegőhöz.

A következő érdekesség a tető és a hátsó szélvédő, pontosabban annak hiánya. Az autó teljes felső részét egy egy darabból kialakított szénszálas kompozit panel borítja, emiatt az autónak gyakorlatilag nincs hátsó szélvédője. Így hagyományos visszapillantó tükröt sem használhatnak, helyette egy digitális visszapillantó tükör áll majd a sofőr rendelkezésére, melyen egy kamera segítségével jelenik meg az autó mögötti terület. Ez lesz az első Aston Martin, ami ilyen technológiát használ sorozatgyártású autóban.

Aston Martin DBS GT Zagato és DB4 GT Zagato oldalról

A DBS GT Zagato technikája feltételezhetően megegyezik majd az alapul szolgáló DBS Superleggeráéval. Abban az 5,2 literes V12-es biturbó egység teljesítménye 715 lóerő és a hozzá kapcsolt 8 fokozatú automata váltóval 3,4 másodperc alatt futja a 100-at, végsebessége pedig eléri a 337 km/h-át. Bizonyára a Zagato sem fog nagyon lemaradni a kicsinosított karosszériájával. Egy biztos, az Aston Martin nem szeretné a szépség oltárán feláldozni a menetteljesítményt, legalábbis erre enged következtetni a felnik alól kifigyelő kerámia-kompozit fékrendszer, a hűtőlevegő-nyílások a motorháztetőn vagy a komoly diffúzorok hátul.

Aston Martin DBS GT Zagato és DB4 GT Zagato hátulról

Azok, akik szeretnének a garázsukban tudni egy példányt a 2020-ban érkező Zagatóból, jobb ha egyből két helyet is szabaddá tesznek, mert az autó megvásárlásával egy Aston Martin DB4 GT Zagato boldog tulajdonosai is lesznek egyúttal. A DB4 GT Zagatót eredetileg 1960 és 63 között gyártották és mindössze 20 darab készült belőle. Az olaszok most felélesztik a típust és ismét gyártani fogják. A tervek szerint 19-19 darab autó áll majd a megrendelők rendelkezésére és kizárólag párban lehet őket megvásárolni. A két autó együttes ára 2,1 milliárd forintról indul, de ha nagy az érdeklődés a tehetős autógyűjtők részéről, ez akár feljebb is mehet a gyártás beindulásáig.

Májusban egy másik különleges Aston Martin is napvilágot látott, méghozzá egy évfordulós James Bond-kiadás.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Aston Martin DB4 GT Zagato
2018. szeptember 20.
A veteránozás nem a szegények hobbija, főleg ha az ember ilyen ligákban játszik. Az Aston Martin Zagato csomagja új szintre emeli a magas vételár fogalmát!
Aston Martin
2020. június 21.
Veterán versenyzők a porondon!

További hírek