2020. augusztus 04. | 16:31

Idehaza majdnem 9 százalékkal csökkentek a benzinárak 2019 elejéhez képest.

A Picodi.com analízis csapata időt és fáradságot nem spórolva utánajárt annak, hogy egy átlagos magyar autós hány liter benzint engedhet meg magának 2020-ban.

A Picodi csapata az év első feléből gyűjtött adatokat, a kutatás során pedig arra a megállapításra jutottak az elemzők, hogy a 42 vizsgált európai ország közül 39-ben alacsonyabbak voltak a benzinárak 2020 első felében, mint 2019-ben. Itt jön képbe a koronavírus-járvány, miután a legtöbb országban elrendelték a kijárási korlátozásokat, rendkívüli mértékben megcsappant a kereslet az üzemanyagok iránt, az árak pedig szabadesésben zuhantak a kutakon. A legnagyobb árcsökkenés a bosnyákoknál (-17,8%), valamint Ukrajnában (-15,4%) és Romániában (-14%) volt tapasztalható.

Ami Magyarországot illeti, nálunk 8,6 százalékkal csökkentek a benzinárak az elmúlt év elejéhez képest. Oroszországban érdekes módon kis mértékben, de emelkedtek a benzinárak. Belorussziában pedig egyenesen kilőttek a benzinárak tavalyhoz képest (+12,4%).

 

Mindezzel együtt is az oroszoknál a legolcsóbb az üzemanyag Európában, de ezt ellensúlyozza az a tény, hogy a ruszkiknál sem túl magasak az átlagfizetések. A legdrágábban a hollandoknál lehet tankolni, náluk 550 forint körül mozog a benzin átlagára. A legjobb benzinár és átlagfizetés arányával Svájc és Luxemburg dicsekedhet, az ottani átlagfizetés lehetővé teszi az állampolgároknak, hogy fejenként 3795 és 3320 liter benzint vásároljanak. A dobogó legalsó fokát Dánia foglalhatta el 2484 liter benzinnel.

A KSH adata szerint Magyarországon 388.000 Ft (258.000 nettó) az átlagfizetés, ami azt jelenti, hogy napjainkban az átlag magyar 745 liter benzint vásárolhat a fizetéséből. A csehek és a németek köröket vernek ránk ebből a szempontból, előbbiek 881 litert, utóbbiak 1938 litert vásárolhatnak a fizujukból. Az európai országok közül Szlovákiát, Törökországot vagy éppen Szerbiát viszont megelőzzük ezen a listán, amelynek a végén Moldova, Ukrajna és Albánia kullog, ha csak az európai országokat nézzük. Globális szinten a legrosszabb helyzetben a kubaiak vannak, akik mindössze 28 liter benzint tölthetnek a tankba a fizetésükből.

 

Ha további érdekes adatokra vagy kíváncsi, akkor mindenképp lesd meg ezen cikk forrását a Picodi.com nevű oldalon.