Manapság a Forma-1 számít az autóversenyzés csúcsának, de ez nem volt mindig így. Régen a sokkal veszélyesebb, sokkal emberpróbálóbb, és az akár több napig tartó autóversenyek voltak a legnépszerűbbek. Ezek közül is kiemelkedett a Mille Miglia Olaszországban.

A Mille Miglia régen

A Mille Miglia egy közúton zajló autós gyorsasági verseny volt, melyet 1927 és 1957 között 24 alkalommal rendeztek meg. A versenyzőknek egy hozzávetőlegesen ezer mérföldes (kb. 1600 km) utat kellett megtenniük Bresciából indulva le egészen Rómáig és vissza. Innen eredt a név is, a mille miglia olasz szószerkezet, jelentése ezer mérföld. A versenyt az nyerte, aki a lehető leghamarabb visszaért Bresciába.

A legelső futamot kicsivel több, mint 21 óra alatt teljesítette a győztes Giuseppe Morandi, míg az utolsón alig több, mint 10 óra elegendő volt a célba éréshez Sir Stirling Moss számára. Az eszeveszett tempó és a csekély biztonság sajnos összesen 56 emberéletet követelt az évek alatt, így 1957-ben végleg beszüntették az őrült küzdelmet. Érdekesség, hogy az 50-es években a kor Forma-1-es versenyzői is részt vehettek a futamokon, így például Juan Manuel Fangio vagy Alberto Ascari is indultak néhány alkalommal.


Az évek során sajnos rengeteg áldozatot követelt a „gyilkos” (és emiatt nagyon népszerű) Mille Miglia

A Mille Miglia manapság

1977-ben, hosszas lobbizást követően újjászületett a Mille Miglia. Ma már nem a halálos száguldásról szól, hanem arról, hogy a veterán autók szerelmesei meghajthassák különleges járgányaikat. A résztvevőknek összesen négy nap áll rendelkezésre a táv teljesítéséhez. Az útvonal a régi, de csak olyan autókkal nevezhetnek, amelyek annak idején részt vettek az eredeti versenyek valamelyikén vagy legalább nevezve voltak azokra. A kilátogatók pedig megcsodálhatják a féltve őrzött veterán versenyautókat és akár olyan híres autók híres tulajdonosaikkal találkozhatnak, mint Adrien Brody, Jeremy Irons, Jay Leno vagy Bruno Senna, akik rendszeresen részt vesznek a versenyen. A Mille Miglia egy remek lehetőség arra, hogy az olykor százmilliókat érő, garázsban vagy múzeumban pihenő autókat leporolják gyűjtő tulajdonosaik és meghajtsák őket a veterán autók iránt érdeklődők legnagyobb örömére.


A versenyt évről évre óriási érdeklődés övezi, a világ minden tájáról érkeznek versenyzők és látogatók. A Mille Miglia az olasz kisváros, Brescia legnagyobb eseménye

A Mille Miglia 2019-ben

2019. május 15-e és 18-a között ismét megrendezik a patinás versenyt, melyen – az előregisztrációk alapján – közel 400 autó vág neki Olaszország gyönyörű tájainak. De ezek csak a versenyre benevezett veterán versenyautók, azokat minden bizonnyal sok száz, akár ezer exkluzív autóval kísérik majd az út során, a ráérő milliomosok. A szervezők mindemellett kitettek magukért, az ünnepélyes rajtot követő két napon olyan programokkal kedveskednek a Bresciába látogatóknak, mint a vizit a legendás Enzo Ferrari szülőházánál, vagy a kirándulás a Pagani gyárban, ahol a kézzel készülő szuperautók összeszerelését is meg lehet tekinteni. A főtéren mindenféle autókülönlegességek lesznek kiállítva, melyek megtekintése szintén nem mindennapi élmény lehet az érdeklődők számára. A negyedik napon ismét a veterán autóké a főszerep, a nap legfontosabb eseménye az ezer mérföldes versenyről visszaérkező mezőny fogadása és a győztes méltó ünneplése.


A mezőny Breciából indul és 1600 km megtétele után oda is érkezik vissza

2018-ban az Alapjárat kint járt a versenyen, ha szeretnéd megtudni, milyen izgalmas a Mille Miglia veterán verseny, akkor feltétlenül olvasd el a beszámolókat!