2022. december 02. | 08:00

A vállalat már hat európai országban jelen van, itthon pedig Moltól vesz majd át kutakat.

Új kúthálózat van kiépülőben Magyarországon, bár nem a nullából húzzák fel egyelőre létesítményeiket. Az ORLEN-csoport kezdett agresszív terjeszkedésbe és jövő március végére a terveik szerint 143 hazai töltőállomásuk lesz elérhető.

Jelenleg már 79 kút van a tulajdonukban, ezek a LUKOIL korábbi benzinkútjai, és hamarosan a MOL-csoporttal kötött szerződések alapján a fennmaradó 64 kutat 2024 közepéig veszik át és helyezik fel saját arculatukat. Emellett szintén a magyar olajvállalattól vett át az ORLEN-csoport további 39 töltőállomást Szlovákiában, ahol így már 91 benzinkútja lesz.

Ezek mellett Csehországban piacvezetők, de jelen vannak még Németországban, Lengyelországban és Litvániában is. Európa-szerte az ORLEN összesen közel 3000 kutat üzemeltet, és folyamatosan terjeszkednek.

A vállalat jövőbeli terveiben kulcsfontosságú szerepet töltene be Magyarország és Szlovákia, mivel 2030-ig 3500 kutat szeretne üzemeltetni. Ezek mellett a külföldi töltőállomások teljes értékesítési hálózatában elért részesedését a jelenlegi 37 százalék helyett 45 százalékra növelnék.

Daniel Obajtek, a PKN ORLEN igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy értékesítési hálózatuk sikeres bővítésének eredményeként az egész közép- és kelet-európai régióban biztosítják az üzemanyag- és energiaellátás biztonságát.

Ez különösen jó lenne jelenleg Magyarországnak, ahol rengeteg kis benzinkút kényszerül bezárásra, mivel a MOL százhalombattai finomítója csupán 50 százalékon működik. A probléma olyan terjedelmű, hogy saját kútjain is szemmelátható fennakadások alakultak ki.

Emellett ott van a kormány üzemanyagárstop intézkedése is, ami szerint az arra jogosultaknak a 95-ös benzin és gázolaj árát maximalizálták literenként 480 forintban. Emiatt sok esetben ezek értékesítése nem nyereséges, így visszaesett az import és minden teher a MOL-ra szállt. Ezek a problémák együttesen az egész piacot veszélyeztetik, akár az ellátási lánc is beborulhat.

Akárhogy is lesz, az ORLEN első benzinkútjait még idén december elején láthatjuk, első körben a LUKOIL töltőállomásait látják el saját márkaarculatukkal. Amint ez megtörténik, onnantól akár mi is élvezhetjük  korszerű Efecta és Verva üzemanyagukat - mondta el Tomasz Wiatrak, a magyarországi terjeszkedést irányító Orlen Unipetrol vezérigazgatója.

ORLEN

ORLEN