2023. február 17. | 08:59

Időnként a kutaknál előfordulhat egy-egy ilyen baleset és ez ilyenkor rengeteg autóst érinthet.

Nem is gondolnánk, hogy napi szinten milyen sokszor előfordul az, hogy egy autóba a tulaj nem a megfelelő üzemanyagot tankolja a benzinkúton. Ez ilyenkor bosszantó és költséges mutatvány lehet, de mi van, ha a kút a hibás a dologban?

Most egy hamburgi Shell benzinkút volt a hibás, amikor összekeverték a betöltőket és a dízel töltőpisztolyból benzin jött, a benzinesből pedig gázolaj. Persze amint észrevették a dolgot, azonnal lezárták a kutat.

Sokan észrevették autóikban a félretankolás okozta hibajelenséget, és ők jeleztek a kút üzemeltetőinek. A kút a lezárás után felvette a kapcsolatot ezekkel az autósokkal és ígéretet tett a károk rendezésére.

Mert egyébként egészen komoly károk is jelentkezhetnek egy autónál a félretankolás esetén. Az idősebb benzinmotorok még talán kevésbé háklisak, de várhatóan köhögni, füstölni fognak és erőteljes kopogásba kezdenek. Ilyenkor már nagyon nem érdemes hajtani az autót, de az is lehet, hogy magától fog leállni.

Ilyenkor jellemzően a katalizátor és a lambdaszonda mehet tönkre, ha nem cselekszünk időben és nem állítjuk le az első hibajelek után. Emellett a modern benzinmotorok apró és finom csatornáiban már komolyabb károkat is okozhat a gázolaj, így mindenképpen egy rendszermosás és átvizsgálás vár arra, aki így járt.

A dízel autóknál ez már sokkal nagyobb gond lehet, mivel ott a gázolajnak van egyféle kenése, amelyet a motor és a köré épülő alkatrészek tervezésekor belekalkulálnak. A benzinnél ez a kenés nincs meg, így a magas nyomáson dolgozó alkatrészek - például a több mint ezer báros nyomást előállító üzemanyagpumpa - akár egészen rövid idő alatt is ledarálhatja magát.

Egy ilyen művelet után fémforgácsok kerülnek a rendszerbe, amiket szinte lehetetlen kimosni, így szét kell szedni a motort és az üzemanyagrendszer nagy részét amellett, hogy cserés a pumpa. Ez többszázezres történet is lehet, főleg egy modern magasnyomású rendszernél, de egy öregebb adagolót is képes a földre küldeni.

Hasonló eset egyébként történt már korábban Budapesten is egy zuglói benzinkúton. Ott szinte egy egész napon át tankoltak fordítva autósok és nem tudni, hogy milyen mennyiségekben, hiszen félretankolásnál ennek a mértéke is számít.

Korábban egy olvasónk kérdezte, hogy mi van akkor, ha a 95-ös és a 100-as benzint keveri össze, erről ebben a cikkben írtunk.

Depositphotos