2020. november 12. | 10:00

Két másodpercet vert az eddigi csúcstartó, Porsche Panamera Turbo S idejére.

Körrekordot döntött a Nürburging Nordschleifén a Mercedes-AMG a GT 4-Door Cuopé révén az E-szegmens, vagyis az „Executive” kategória autói között. A hivatalosan is megerősített, 7 perc 27,80 másodperces eredményt az AMG fejlesztőpilótája, Demian Schaffert érte el egy 2021-es GT 63 S 4Matic+ volánja mögött.

Ezzel megdöntötte a kategóriában eddig a csúcsot jelentő 7 perc 29,81 másodperces köridőt, melyet a stuttgarti rivális Porsche állított fel idén egy Panamera Turbo S modellel. Ráadásul mintegy 2,3 másodpercet vert a GT 63 S korábbi eredményére, amit szintén Schaffert tett le az asztalra még 2018-ban.

A 639 lóerős teljesítmény és 900 newtonméter forgatónyomaték leadására képes GT 63 S 2021-es verziójának gyártását szeptemberben kezdte el a Mercedes. A rekorddöntés során használt autó a csillagos márka elmondása alapján teljesen gyári kivitelű volt, leszámítva a Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncsokat, az opcionálisan választható aero-csomagot, valamint a négypontos biztonsági övvel ellátott sportüléseket.

Ezen kívül a Mercedes azt is elárulta, hogy a csúcskísérlet alkalmával a pálya állapota „távolról sem volt optimálisnak nevezhető”, ugyanis az aszfalton több helyen nedves foltok voltak, míg a levegő hőmérséklete mindössze 7 Celsius fok volt.

Ugyanakkor nem a mostani, az AMG GT 63 S által felállított idő a leggyorsabb, amit egy négyajtós kocsi elért a Nürburgringen. A Mercedes 7:27-es köre ugyanis 4 másodperccel marad el a Jaguar XE SV Project 8 által futott időtől. De az „executive” kategóriában, ahol olyan autókat találhatunk, mint a Mercedes S-osztály vagy az Audi A7 Sprotback, mostantól határozottan a Mercedes számít a rekordernek.

Jövőre a tervek szerint az AMG elkészíti a GT 4-Door Coupé még erősebb, immáron plug-in hibrid változatát, melyet GT 73 néven dobnak majd piacra. Ebben a kocsiban a 4 literes, ikerturbós, benzines V8-as erőforrás elektromos hajtással támogatott verziója fog dolgozni, és azt rebesgetik róla, hogy a teljesítménye kényelmesen 800 lóerő fölött lesz.

Az eddigi gyakorlatot figyelembe véve, miután elkészült, jó eséllyel a GT 73 is szerencsét próbál majd a Zöld Pokolban.

Prémium autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!