A sok panasz miatt a fogyasztóvédelem rászáll a használtautó-kereskedőkre

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-12-14, 09:27

Nem ritka, hogy a vásárló az otthonáig sem tud eljutni az általa vásárolt járművel.

A fogyasztóvédelem a mai napig rengeteg panaszt kap a használtautó-kereskedelemmel kapcsolatban, ezért 2021-től jobban a körmére néz majd az autókereskedőknek.

Az elmúlt pár évben gyakran érkeztek – mi több, a mai napig érkeznek – használt gépkocsi adásvételével kapcsolatos fogyasztói panaszok idehaza, mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Vári Kovács József, a Fejér megyei békéltető testület elnöke.

Kézfogás
Fotó: Pixabay

„Nem egy alkalommal a lelkes vásárló még az otthonáig sem tud eljutni az imént vásárolt kocsival. Hogy ne váljon szenvedéstörténetté egy használt autó megszerzése, túl kell lépni a meglátni és megszeretni hozzáálláson. Amennyiben megtaláltuk a megfelelőnek látszó gépkocsit, először ellenőrizzük a hatósági nyilvántartásokban elérhető adatai. Megvásárlás előtt a járművet vizsgáltassuk meg általunk ismert megbízható szakemberrel, s próbáljuk ki forgalmi körülmények között is. A telephelyen tett pár száz méteres forduló nem tekinthető ilyen próbának” –tanácsolja a fogyasztóvédelmi szakember.

A fogyasztóvédelmi osztály vezetője, Markovits Eszter az újság kérdésére megerősítette, hogy rengeteg panasz szokott hozzájuk befutni használt autók értékesítésével kapcsolatban, ezért 2021-ben új témavizsgálat indul, melynek keretében a szervezet ellenőrizni fogja a használt autók értékesítését fogyasztóvédelmi szempontból.

„Nézzük többek között a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kérdését, vagyis például, hogy az autó eladása előtt milyen információk hangoznak el, a dokumentáló lapon feltüntetik-e az autó tulajdonságait, illetve közölnek-e olyan információt, amely nem valóságos. Volt már olyan ügyünk, melyben a kereskedés honlapján feltüntetett, autókra vonatkozó információk nem feleltek meg a valóságnak. Arra azonban nem tudjuk kötelezni a kereskedőt, hogy a hibás teljesítéssel kapcsolatos igényeket – cserét, javítást, visszafizetést – teljesítse, az békéltető testületi vagy bírósági hatáskör” – tette hozzá Markovits Eszter.

Autókereskedés
Fotó: auto-market.hu

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a használt autó is egy termék, ez pedig azt jelenti, hogy annak is van szavatossági joga. A polgári törvénykönyv kimondja, hogy külön megállapodás hiányában minimum egy év szavatosságot kell vállalni a használt autókra. A szavatosság helytállást jelent, azért, hogy az a termék, amit valaki elad, hibátlan, nincs gyári hibája, mondja a szakember.

Ha egy éven belül lepusztul a megvásárolt használt autó, akkor szakértők igénybevételével lehet (kétséges esetben) igazolni, hogy nem az új tulajdonos okozta a hibát, s ha az ügy később bíróság elé kerül, még a szakértői költség megfizetését is kérni lehet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Toyota Prius II
2021. január 09.
Szétnéztem, milyen hibrideket kapni a 2-3 millió forintos ársávban. Vajon megérik a pénzüket? És mik a buktatóik?
Használt Ford Focus az autópályán
2019. június 02.
Az 500 ezer és 1 millió forint közötti áron elérhető használt autókból vajon melyik típusok közül érdemes válogatni?

További hírek