2023. szeptember 25. | 15:18

A kormány egyelőre nem tudta annyira letörni az inflációt, mint szeretné, ezért ha kell, akkor mesterségesen fognak korlátozni bizonyos áremelkedéseket.

Beszédet mondott Orbán Viktor a parlementben. Több témára is kitért, de ezek közül az egyik lényeges pont az árak emelkedése és az infláció kapcsán jött fel.

Elmondta, hogy jelenleg úgy néz ki, a jegybank nem bír el az inflációval, így a kormány a saját kezébe veszi a dolgot. Ehhez online árfigyelő rendszereket és kötelező akciózást vezettek be, ám még ez sem elég.

A cél, hogy az év végéig 10 százalék alá csökkentség az inflációt. Ha ez nem sikerül, a kereskedők nem tudják kordában tartani az üzemanyagárakat, akkor újra be fognak avatkozni. Ez alapján feltételezhető, hogy újra visszatérhet az üzemanyagárstop.

Ennek egyébként az előző években sem volt túl jó vége. A bevezetésekor sokan örültek a kedvezményes, literenkénti maximum 480 forintos benzinnek és gázolajnak, ám idővel tarthatatlanná vált az ellátás.

A MOL magyarországi finomítója éppen az árstop ideje alatt hibásodott meg és üzemelt csökkentett módban. Emiatt több kisebb benzinkút nem kapott üzemanyagot, néhányukat a csőd szélére sodorta a helyzet.

Súlyos korlátozást vezettek be a kutak a tankolható mennyiség kapcsán, ami vásárlási pánikot eredményezett. Ezt követően nem csillapodtak az autósok, hiszen az intézkedések miatt hiány alakult ki a hazai üzemanyagpiacon.

Végül, miután már több járműkategóriát is kivontak az árstop fedezéke alól, december 7-én felszámolták az egész rendszert. Ezt követően pedig hosszú ideig nálunk volt az egyik legdrágább az üzemanyag a környező országok közül, ez azóta sem javult jelentősen.

Depositphotos